Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

16/6/1974...Ο ΠΑΟΚ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!

Στις 16 Ιουνίου 1974 ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος για δεύτερη φορά στην ιστορία του νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ θα έδινε το παρών στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και ο στόχος ήταν να επαναληφθεί το επίτευγμα του 1972, όταν η ομάδα επέστρεψε με το Κύπελλο νικώντας τον Παναθηναϊκό.

Στο δρόμο προς τον αγώνα της χρονιάς, ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει την Καστοριά με 5-0, τα Νέα Μουδανιά με 7-2, την ΑΕΚ με 3-1, το Αιγάλεω με 2-0 και τον Πιερικό με 1-0. Ηγέτης σε αυτή την πορεία ήταν ο Γιώργος Κούδας, που είχε σκοράρει πέντε φορές.

Η κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων είχε θεριέψει, μετά τα γεγονότα που είχαν συμβεί το 1973. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ μιλούσαν για εκδίκηση και η διοίκηση ζήτησε να οριστεί και πάλι ξένος διαιτητής, ώστε να είναι αμερόληπτος. Το χρίσμα δόθηκε στον Ελβετό Χουνγκερμπίλερ και η ΕΠΟ παρείχε εγγυήσεις για μία άψογη διοργάνωση.

Ο Χουνγκερμπίλερ σφύριξε τη σέντρα και ο αγώνας ήταν ισορροπημένος ως το 19«. Τότε από λάθος του Ιωσηφίδη, επωφελήθηκε ο Γκαϊτατζής που πάσαρε στον Τριαντάφυλλο, με τον τελευταίο να ανοίγει το σκορ για τον Ολυμπιακό. Οι φάσεις που ακολούθησαν ήταν μετρημένες και η πλέον αξιοσημείωτη αφορούσε ένα μακρινό σουτ του Ιωσηφίδη που τράνταξε το δοκάρι του Πουπάκη. Ο ΠΑΟΚ απάντησε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Κούδας πέρασε τη μπάλα στον Παρίδη και εκείνος με διαγώνιο σουτ από απόσταση 15 μέτρων διαμόρφωσε το 1-1. Στο 66» ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι μετά από χέρι του Γούναρη, όμως ο τερματοφύλακας Γιάννης Στέφας φώναξε παρών και απέκρουσε τη μπάλα στην εκτέλεση του Καραβίτη. Πέντε λεπτά αργότερα ήταν η σειρά των παικτών του ΠΑΟΚ να στήσουν τη μπάλα στη λευκή βούλα της περιοχής του Ολυμπιακού, μετά από ανατροπή του Παρίδη από τον Βιέρα. Ο Ασλανίδης ευστόχησε, έκανε το 2-1 και η Νέα Φιλαδέλφεια μετατράπηκε σε Τούμπα. Ο Ολυμπιακός, όμως ξαναμπήκε στον αγώνα στο 80«, όταν ο Κρητικόπουλος νίκησε τον Στέφα με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Περσίδη.
Η παράταση έληξε χωρίς να διαφοροποιηθεί το σκορ και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Στη Θεσσαλονίκη οι δρόμοι είχαν νεκρώσει, καθώς ο αγώνας μεταδιδόταν τηλεοπτικά από το ΕΙΡΤ. Παπαδημητρίου και Σαράφης σκόραραν. Επόμενος εκτελεστής για τον Ολυμπιακό ήταν ο τερματοφύλακας Πουπάκης που έστειλε τη μπάλα άουτ. Αμέσως έτρεξε κοντά του ο Άγγελος Αναστασιάδης για να του τσακίσει ακόμη περισσότερο τα νεύρα. “Καλά, εσύ δεν έχεις πιάσει ποτέ πέναλτι, θέλεις να βάλεις κιόλας;”, του είπε χωρίς να πάρει απάντηση. Ο Παρίδης έκανε το 2-1 για τον ΠΑΟΚ και το επόμενο πέναλτι του Ολυμπιακού κατέληξε και πάλι άουτ από τον Περσίδη. Σειρά είχε ο Κούδας. Ο Πουπάκης απέκρουσε και αυτή τη φορά ο Αναστασιάδης δεν σχολίασε. Στα τέσσερα επόμενα πέναλτι, οι Γκλέζος, Αναστασιάδης, Σιώκος και Αποστολίδης βρήκαν στόχο. Τελικό αποτέλεσμα: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-3. Ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος Ελλάδος.

ΠΑΟΚ (Σάνον): Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγγιρίδης, Πέλιος, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Τερζανίδης (114 Φουντουκίδης), Κούδας, Σαράφης, Ασλανίδης (95 Αναστασιάδης), Αποστολίδης.
Ολυμπιακός (Πετρόπουλος): Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Περσίδης, Βιέρα, Δεληκάρης, Λοσάντα (56 Καραβίτης, 105 Παπαδημητρίου), Τριαντάφυλλος, Κρητικόπουλος.

πηγή olapaok.com(H.Τάταλας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου