Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

16/6/1985...Ο ΠΑΟΚ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ!!!

Σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου 1985, περισσότεροι από 40.000 οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν στην Τούμπα μαζί με τους παίκτες την κατάκτηση του δεύτερου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην ιστορία του συλλόγου.




Πριν την απονομή του τίτλου, στον αρχηγό Κώστα Ιωσηφίδη, έγινε ο τυπικής σημασίας αγώνας της 30ης αγωνιστικής με τον δευτεραθλητή Παναθηναϊκό (1-1), που εξελίχθηκε σε μία διαρκή αποθέωση των παικτών του Βάλτερ Σκότσικ.
 


Ο τίτλος είχε κριθεί μαθηματικά από την 29η αγωνιστική, όταν ο ΠΑΟΚ πήρε ισοπαλία χωρίς σκορ στη Νέα Σμύρνη και ο Παναθηναϊκός παραχώρησε ισοπαλία με 2-2 στον Πιερικό, στο ΟΑΚΑ.
 
Για μία εβδομάδα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγύριζαν την κατάκτηση του τίτλου που συνέπιπτε με τη συμπλήρωση 2.300 ετών από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης.
 
Αναλυτικά τα επιτεύγματα του ΠΑΟΚ στη συγκεκριμένη σεζόν, μέσα από αριθμούς:
  • Είχε απολογισμό 19 νικών, 8 ισοπαλιών και 3 ηττών.
  • Πέτυχε 8 εκτός έδρας νίκες. Νίκησε για πρώτη φορά στην Α’ εθνική εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (0-1), νίκησε για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια το Αιγάλεω εκτός έδρας (1-2), κέρδισε στο Αλκαζάρ την πανίσχυρη Λάρισα (1-2), τον Ηρακλή στα Τρίκαλα (0-1) και πέρασε άνετα από την Πάτρα κόντρα στην Παναχαϊκή (0-3).
  • Έμεινε αήττητος στην Τούμπα (11 νίκες, 4 ισοπαλίες)
  • Πήρε το προβάδισμα στη βαθμολογία στην πέμπτη αγωνιστική και το διατήρησε ως το τέλος.
  • Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Χρήστος Δημόπουλος με 12 γκολ και ακολούθησε ο Γιώργος Σκαρτάδος με 11 και ο Γιώργος Κωστίκος με 8.
  • Ο Κώστας Ιωσηφίδης κατάφερε να είναι βασικό στέλεχος και στους τέσσερις τίτλους του ΠΑΟΚ (Κύπελλο-1972, Κύπελλο-1974, Πρωτάθλημα-1976, Πρωτάθλημα-1985). Μετά τη στέψη των πρωταθλητών ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη δράση. Καλύτερο φινάλε δεν θα μπορούσε να είχε.
  • Ο Γιώργος Σκαρτάδος και ο Ράντε Πάπριτσα ήταν οι παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές στο πρωτάθλημα (29) από πλευράς ΠΑΟΚ.
  • Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Ιωσηφίδης, Σκαρτάδος, Πάπριτσα, Γιούρισιτς, Αλαβάντας, Δημόπουλος, Βασιλάκος, Μπανιώτης, Σίγγας, Τσουρέλας, Παντέλης, Στεργιούδας, Δαμανάκης, Αλεξανδρίδης, Κωστίκος, Καρασαββίδης, Ιορδανίδης, Λιάκος, Μαυρομάτης, Σπανοσωτηρόπουλος, Μαλιούφας, Ψαρράς.
 πηγή olapaok.com(Η.Τάταλας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου