Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

* Το συγκεκριμένο fund αρχικώς ενδιαφέρθηκε για την εξαγορά γνωστής εταιρείας οδικής βοήθειας, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη κι ο ιδιοκτήτης της είχε στο παρελθόν σχέση με τα τοπικά ΜΜΕ. Προέκυψε διαφορά στην τιμή εξαγοράς (θεωρήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές πολύ υψηλό το αντίτιμο που ζητήθηκε) και το θέμα δεν προχώρησε.
* Πάνω στις συζητήσεις, και με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο fund -για δικούς του λόγους- ήθελε να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη, προέκυψε θέμα επένδυσης στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Με μεσολάβηση του ιδιοκτήτη της εταιρείας οδικής βοήθειας έγινε πριν μήνες η πρώτη επαφή μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών και του Θόδωρου Ζαγοράκη. Έτσι άνοιξε η συζήτηση, η οποία έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα
* Το συγκεκριμένο fund έχει στην ιδιοκτησία του εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Αγγλία και δραστηριοποιείται στον τομέα των γεωργικών προϊόντων. Επίσης, έχει εταιρείες στο Κατάρ, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής ενέργειας και των πετρελαϊκών προϊόντων. Ως εκ τούτου, ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν κομμάτια γης στη Χαλκιδική, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
* Σχετικά με το ενδεχόμενο ενασχόλησής τους με τον ΠΑΟΚ, οι υποψήφιοι επενδυτές ανέπτυξαν -μεταξύ των άλλων- το εξής σκεπτικό: να κατασκευάσουν νέο γήπεδο, εκτός Τούμπας κι εκτός του ευρύτερου κέντρου της πόλης γενικότερα. Εντόπισαν ως πιθανότερη περιοχή αυτή της Πυλαίας και μάλιστα στόχος είναι να βρεθεί γη κοντά στο γήπεδο μπάσκετ.
Το τίμημα αγοράς της ΠΑΕ ΠΑΟΚ
* Σε ό,τι αφορά στο νέο γήπεδο που σχεδιάζουν οι υποψήφιοι επενδυτές να κατασκευάσουν, ο χρονικός ορίζοντας είναι σε τρία χρόνια από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία για εμπλοκή τους στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Είναι θέμα, βεβαίως, τι θα γίνει με τον Α.Σ., η Γενική Συνέλευση του οποίου έχει λόγο, βάσει καταστατικού, στην κατασκευή νέου γηπέδου. Οι πληροφορίες λένε ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν να αποφύγουν αυτού του είδους τη διαδικασία και να χτίσουν νέο γήπεδο μόνοι τους, χωρίς να μπλέξουν το υπάρχον γήπεδο της Τούμπας στο σχεδιασμό τους.
* Επιστρέφοντας στο θέμα της ενδεχόμενης εμπλοκής των υποψήφιων επενδυτών στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τα αρχικά στοιχεία που πήραν στα χέρια τους έλεγαν ότι πρέπει να βάλουν το ποσό των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την αγορά του 51% των μετοχών. Στην πορεία, όμως, και μετά από έρευνα που έκανε δικός τους ελεγκτής, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα από την Αγγλία γι' αυτόν το λόγο, διαπιστώθηκε ότι απαιτείται ποσό που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του 67% των μετοχών, ποσοστό το οποίο δίνει την απόλυτη πλειοψηφία σε μια Ανώνυμη Εταιρεία. Ο στόχος τους, βεβαίως, είναι αυτός: η απόκτηση του απόλυτου πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών κι όχι του 51%, που δεν τους κάνει απόλυτους κυρίαρχους της ΠΑΕ.
* Τα νέα στοιχεία αρχικώς λειτούργησαν επιβαρυντικά στις συζητήσεις περί επένδυσης, όμως, στη συνέχεια διαπιστώθηκε από την πλευρά των υποψήφιων επενδυτών διάθεση να ξεπεραστεί το πρόβλημα, διαθέτοντας πράγματι τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου.
Η μεταφορά κεφαλαίων και τα χρέη
* Θέμα με την εμπλοκή του fund σε Ανώνυμη Εταιρεία στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί νομικά. Εκείνο που ενδιαφέρει την UEFA είναι οι μετοχές της όποιας ποδοσφαιρικής εταιρείας να φαίνεται ότι ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος αν κάποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε δύο συλλόγους (έστω και διαφορετικών χωρών).
* Μιας κι ο λόγος περί εμπλοκής σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, υπάρχουν πράγματι πληροφορίες για συμμετοχή μελών του fund στην ισπανική Μάλαγα, αλλά και σε αγγλικό σύλλογο (ο οποίος δεν έχει γίνει γνωστός). Είναι ένα θέμα που αναζητείται τρόπος να ξεπεραστεί.
* Θέμα στις συζητήσεις μεταξύ υποψήφιων επενδυτών και διοικούντων την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έγινε και η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο. Είναι ένας λόγος που η διοίκηση του "Δικέφαλου" θέλει να βάλει την "ασπρόμαυρη" ΠΑΕ στην περαίωση, ώστε να ρυθμιστεί η αποπληρωμή του πρωτογενούς κεφαλαίου. Έτσι κι αλλιώς, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, που ανεβάζουν το χρέος πολύ πάνω από τα 11 εκατομμύρια ευρώ, που είναι η πρωτογενής οφειλή, έχουν πάρει τη δικαστική οδό, οπότε δεν είναι κάτι άμεσο.
* Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η έρευνα στα οικονομικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνεχίζεται από ειδικό εντεταλμένο των υποψήφιων επενδυτών. Αυτό που αναζητείται κυρίως, είναι μήπως υπάρχουν κι άλλα χρέη που αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται.
* Ο Οντάι Αλ Σαμαρί, ο οποίος εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του fund στη Θεσσαλονίκη, είναι σε συζητήσεις αυτό το διάστημα με τα μέλη του fund στο Κατάρ. Αναμένεται η τελική τους απάντηση, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Από την απάντηση αναμένεται να φανεί οριστικά και η διάθεση των υποψήφιων επενδυτών να μπούνε πράγματι στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Κοντός ψαλμός, δηλαδή, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου