Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΡΑΧΩΒΙΤΣΑ...

Στρατιωτικός νόμος έχει κηρυχτεί για αύριο βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Προκαλούν το δημόσιο αίσθημα τα μέτρα της Αθηναϊκής αστυνομίας και του υπαρχηγού Ραχωβίτσα.Είναι πρόκληση για τη δημοκρατική Ελλάδα, ν΄ απαγορεύεται η προσέγγιση και η παραμονή στα 200 μέτρα γύρω από την Τούμπα λες κι έχουμε πόλεμο!

Σίγουρα δεν είναι ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι.  Όσα προηγήθηκαν, με αποκορύφωμα την τιμωρία του ΠΑΟΚ να παίξει την αυριανή ρεβάνς κεκλεισμένων των θυρών, προκάλεσαν έναν... εκνευρισμό στους οπαδούς του και η αστυνομία είναι επί ποδός πολέμου, προκειμένου να μη συμβεί το παραμικρό από απόψε που έρχεται ο Ολυμπιακός μέχρι αύριο βράδυ που φεύγει.
Τα μέτρα που λήφθηκαν γι' αυτό το παιχνίδι μόνο σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι δεν παραπέμπουν! Περισσότερο θυμίζουν μέτρα ενόψει ΔΕΘ και της άφιξης του πρωθυπουργού! Αναλυτικά:
1. Έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο ίδιος ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Γιάννης Ραχωβίτσας, για να συντονίσει την επιχείρηση. Προφανώς υπάρχει η εκτίμηση ότι τα εδώ στελέχη θα... δυσκολευτούν.
2. Επιστρατεύεται ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, που θα έρθει ειδικά γι’ αυτόν τον λόγο από την Αθήνα. Θα πετά πάνω από την Τούμπα, προφανώς θα παρακολουθεί την αποστολή του Ολυμπιακού και γενικά θα εποπτεύει κάθε "επικίνδυνο" χώρο.
3. Έρχονται από την Αθήνα διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων (ο αριθμός δεν διευκρινίστηκε ακόμη), για να βοηθήσουν στην επιβολή της τάξης. Προφανώς εκτιμάται οτι αυτές που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη δεν επαρκούν.
Όλα αυτά για να τύχει της καλύτερης δυνατής προστασίας ο Ολυμπιακός και να μη συμβεί το παραμικρό στο γήπεδο και στο περιθώριο του αγώνα. Η αστυνομία, άλλωστε, φοβάται ότι η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού φιλάθλων έξω από την Τούμπα (αν και θα αποκλείσει όλη τη γύρω περιοχή) μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, ενώ ανεπίσημα εκφράζονται φόβοι ακόμη και για... εισβολή στο γήπεδο ή για "δολιοφθορά". Γι’ αυτό και η Τούμπα θα φυλάσσεται διακριτικά από νωρίς. Κατά τ’ άλλα, ποδοσφαιρικό παιχνίδι...
Εντύπωση και γέλιο προκαλούν οι δηλώσεις του υπαρχηγού της ελληνικής αστυνομίας που εγκαταλείπει το γραφείο του στην πρωτεύουσα για να αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη των μέτρων τάξης: “Για να παιχθεί μπάλα, όπως πρέπει, χωρίς πιέσεις…”, όπως είπε αργά χθες βράδυ στη “Μ”.
Ο υπαρχηγός που υπηρέτησε στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης, από το 1982 μέχρι και το 1986, είναι κατηγορηματικός: “Ερχόμαστε στη πόλη, για να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Υπάρχουν κάποιες πιέσεις…Δεν πρέπει να σας ξενίζει η παρουσία της αστυνομίας. Θέλουμε να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Όποιος σκεφθεί ότι μπορεί να παρεκτραπεί δεν θα τα καταφέρει. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά…”
Τα μέτρα όμως, ειδικά για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν προηγούμενο. Η μία και μοναδική φορά που το ελικόπτερο της αστυνομία είχε εμφανισθεί σε αγώνα στην πόλη, ήταν ο τελικός του κυπέλλου Άρης-Ολυμπιακός: “Το ελικόπτερο ανήκει στην αστυνομία. Δεν είναι κακό να έρθει μέχρι τη Θεσσαλονίκη, να ξεκαπνίσει λίγο…” θα αστειευτεί ο υπαρχηγός του σώματος...
Και ρωτώ..Ποιος του είπε ότι δε θα υπάρξει ομαλή διεξαγωγή του αγώνα; Μήπως θα έχει κόσμο στο γήπεδο; Ή μήπως ο κόσμος που θα είναι απέξω, θα μπουκάρει στο γήπεδο;
Ποιος του είπε ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν αίσθημα ανασφάλειας; Μόνο με την παρουσία των αστυνομικών του, έχουν. Γιατί κινδυνεύουν από την επιδειχθείσα εδώ και χρόνια ελεεινή και τρισάθλια συμπεριφορά τους, με πιο πρόσφατη αυτή του Βόλου. 

πηγή makeths.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου