Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

PABLO GARCIA...ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΜΕ ΑΙΤΙΑ?

Από τότε που σταμάτησε να ξυλοφορτώνει τους αντιπάλους του και να συλλέγει κόκκινες κάρτες, φαίνεται ότι απέκτησε αρμοδιότητες και δικαιώματα προέδρου ή ακόμη και ιδιοκτήτη.
Ο Πάμπλο Γκαρσία αποθεώθηκε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Έγινε γρήγορα σύμβολο ενός ακήρυχτου πολέμου κόντρα στο κατεστημένο της Αθήνας, που όχι ότι στέρησε στον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα (τουλάχιστον τις τελευταίες περιόδους) αλλά υφίσταται από παλιά και βολεύει τους περισσότερους. 
Δεν γνωρίζουμε αν ο Πάμπλο -Τσε Γκεβάρα- Γκαρσία είχε χάσει το μέτρο πριν από καιρό και σε όποια ομάδα πήγαινε έκανε ό,τι γούσταρε, αλλά, στον ΠΑΟΚ μια χαρά τα καταφέρνει. Από όσα μαθαίνουμε και όσα γίνονται κατά περιόδους γνωστά, δεν προπονείται σε… τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως χθες, σηκώθηκε στα μισά της προπόνησης και πήγε σπίτι του. Μαθαίνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί. Σε άλλες περιπτώσεις δεν ξεκινούσε καν την προπόνηση.

Το καλοκαίρι ο Πάμπλο είχε τα νεύρα του. Είδε τον Μπερέτα και του γύρισε το άντερο. Σε ένα φιλικό, στη Γερμανία, με τη Νυρεμβέργη, τι έκανε; Δεν άντεξε λέει, την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον Ιταλό προπονητή και σηκώθηκε και έφυγε από το φιλικό.
Για τον Μπερέτα, είχε αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση, αλλά, ο Γκαρσία, με ποια δικαιοδοσία διαμαρτυρήθηκε, είναι κάτι που εξετάζεται ακόμη.

Ο Ουρουγουανός, παρεμπιπτόντως, δεν έπαιζε βασικός. Ε, μη μου πείτε αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος για να διαμαρτυρηθεί όσο άκομψα συνηθίζει; Άρα, δεν ήταν μόνον ότι η ομάδα δεν παρουσίαζε εικόνα… ομάδας.

Αφού έφυγε ο Μπερέτα, ο Γκαρσία των πέντε ηπείρων και επτά θαλασσών, είπε με στόμφο: «Δεν ήταν καλή προετοιμασία». Και να φανταστεί κανείς ότι δεν την ακολούθησε πιστά. Θα περιμέναμε την κριτική από κάποιον που την «έβγαλε», αλλά, στην περίπτωση του Γκαρσία, που δεν ήταν συνεπής, δείχνει για μια ακόμη φορά ότι κάνει χρήσει αρμοδιότητας που δεν του αναλογεί.

Δεν γνωρίζουμε αν τιμωρήθηκε για τις εκτιμήσεις του για τον προπονητή, επιλογή του προέδρου που τον κράτησε στην ομάδα και του ανανέωσε το συμβόλαιο, σε μέρες που δεν ήταν λίγοι όσοι πρότειναν την απομάκρυνσή του. Αν δεν υπήρχε τιμωρία για τον λαλίστατο Πάμπλο, η αδυναμία της διοίκησης να επιβάλει έστω τον εσωτερικό κανονισμό είναι… ιστορική.

Ενδεχομένως, επί εποχής Σάντος, ο Γκαρσία να ήταν πιο συμμαζεμένος. Ή τουλάχιστο τα τερτίπια του δεν λάμβαναν τόσο μεγάλες διαστάσεις. Υπήρχε μεγαλύτερος σεβασμός στο θεσμό του προπονητή και του ανθρώπου που συναντούσε καθημερινά στην προπόνηση, του ανθρώπου που έπρεπε να υπακούσει ειδάλλως, θα τον βρισκόταν στην κερκίδα. Είναι βέβαιο ότι η τιμωρία, αν τυχόν επιβλήθηκε ποτέ στον Γκαρσία, δεν έπιασε τόπο.

Θα πρέπει να δεχθούμε ότι αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση. Ότι τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, μόνο που θα πρέπει να προσαρμόζεται κι ο ίδιος, από καμία φορά, με το περιβάλλον και να μην παρεκτρέπεται μόνιμα.

Ωστόσο, η μοναδικότητά του δεν δικαιολογεί την εικόνα ενός ποδοσφαιριστή που θα κάνει ότι του καπνίσει. Επίσης, αν νομίζετε ότι ήρθε η ώρα να του τραβήξουν το αυτί, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι αυτή η ώρα έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό.

Δεν είναι πλέον το άτακτο παιδί της τάξης που θα τον λογικεύσεις με τιμωρίες. Το να συζητηθεί η απομάκρυνσή του, θα το θεωρήσουμε λογικό. Όχι μόνο γιατί απασχολεί συχνά το «πειθαρχικό» της ομάδας…

Για έναν πολύ πιο σημαντικό λόγο:

Από ποδοσφαιριστές σαν τον Γκαρσία, με την εμπειρία του και τις παραστάσεις που κουβαλά, περιμένεις να υποκαταστήσει τον προπονητή που λείπει από τα αποδυτήρια. Να παίξει το ρόλο του πραγματικού αρχηγού, τον οποίο αποθεώνουν οι οπαδοί και σέβονται οι συμπαίκτες του. Αυτόν που η διοίκηση κράτησε στην ομάδα, όταν οι περισσότεροι πρότειναν να αποχωρήσει γατί δημιουργούσε προβλήματα, κυρίως με τις αποβολές του.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΟΥΜΕ,

Απομονώνουμε την ποδοσφαιρική αξία του Πάμπλο Γκαρσία. Συζητάμε για έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Δεν τη συγχέουμε με τις συμπεριφορές του.

Αλλά, τι να την κάνεις την… ποδοσφαιρική του χρησιμότητα όταν δεν μπορεί αν αφομοιωθεί από το σύνολο και δημιουργεί προβλήματα;

ΤΕΛΟΣ

Ο Γκαρσία δεν θέλει καν να συζητήσει με τους παράγοντες του ΠΑΟΚ. Αρνήθηκε να συζητήσει με τον Παντελή Κωνσταντινίδη και ο Ζαγοράκης είναι αποφασισμένος να τον εκπαραθυρώσει. Και πολύ καλά θα κάνει γιατί από κάπου θα πρέπει να αρχίσει το συμμάζεμα.

Όσο για τους φανατικούς θαυμαστές του Γκαρσία, είμαι σίγουρος ότι άλλον… Γκαρσία θαυμάζουν, όχι αυτόν που συχνά αναστατώνει την ομάδα. Και να ξέρετε πολύ καλά, ότι από όσα έχει κάνει, εμείς έχουμε μάθει πολύ λιγότερα.
Πάντως, δεν αποκλείεται να φύγει χωρίς να χρειαστεί να τον διώξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου