Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ...

Σαν σήμερα, πριν από 35 χρόνια ο ΠΑΟΚ κατέκτησε και τυπικά το πρώτο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη, με μία επιβλητική νίκη επί του Εθνικού με 0-4, ο ΠΑΟΚ σφράγισε την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γιόρτασε με τον ιδανικότερο τρόπο τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την ίδρυσή του.
 
Ο τίτλος για την "ομάδα - μοντέλο" του Γκιούλα Λόραντ είχε κριθεί στις 2 Μαΐου με το νικηφόρο 1-0 κόντρα στην ΑΕΚ. Μία εβδομάδα αργότερα ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ηρακλή με 3-1 στο Καυταντζόγλειο και εξασφάλισε μαθηματικά το τρόπαιο και έτσι ο τελευταίος αγώνας με τον Εθνικό είχε χαρακτήρα φιέστας. Το παράδοξο είναι, ότι η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και η αποθέωση στο αεροδρόμιο, καθυστέρησε για τέσσερις ημέρες, αφού ο Δικέφαλος ταξίδεψε απευθείας στην Κύπρο. Εκεί αντιμετώπισε και νίκησε τον Απόλλωνα Λεμεσού με 3-0 (και τα τρία γκολ ο Αναστασιάδης) σε φιλικό αγώνα υπέρ των προσφύγων από τα κατεχόμενα εδάφη.

Όταν τελικά ο ΠΑΟΚ επέστρεψε, 2.000 φίλαθλοι αποθέωσαν την αποστολή, ενώ επί αρκετές ημέρες οι ποδοσφαιριστές δέχονταν δώρα από αγνούς φιλάθλους της ομάδας, όπως δωρεάν κουρέματα και ηλεκτρικές συσκευές.

Η γιορτή για την κατάκτηση του τίτλου έγινε στις 6 Ιουνίου, στο κέντρο διασκέδασης "Θεσσαλονικιά", όπου μεταξύ άλλων τραγούδησε και η Μαρινέλλα, ενώ ο πρόεδρος Γιώργος Παντελάκης χάρισε σε όλους τους ποδοσφαιριστές ένα χρυσό έμβλημα του ΠΑΟΚ.
 
Από αφιέρωμα της εφημερίδας “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”, μεταξύ άλλων προέκυπτε, ότι ένδεκα ποδοσφαιριστές είχαν και άλλη επαγγελματική ενασχόληση πέρα από το ποδόσφαιρο. Ο Γιώργος Κούδας ήταν ιδιοκτήτης δύο σούπερ μάρκετ, ο Γιάννης Γούναρης είχε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτου, οι Τερζανίδης και Ασλανίδης ασχολούνταν με γυναικεία είδη, αλλά μακράν το πιο παράξενο επάγγελμα ήταν του Σταύρου Σαράφη, που δήλωνε ιπποπαραγωγός.

Εντός γηπέδου, κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Γιώργος Κούδας με 14 γκολ σε 25 αγώνες και ακολούθησαν οι Γκουερίνο και Σαράφης που πανηγύρισαν από ένδεκα γκολ. Τη μικρότερη συμμετοχή είχε ο Δημήτρης Παρίδης, που αγωνίστηκε μόλις για 75 δευτερόλεπτα στο πρωτάθλημα, αλλά έκλεισε τη μεγάλη καριέρα του στον ΠΑΟΚ με τίτλο.
 
Μερίδιο στην επιτυχία είχε και ο κόσμος του ΠΑΟΚ, καθώς εκείνη της σεζόν ο Δικέφαλος έκοψε 289.914 εισιτήρια (43.296 με τον Άρη) και εισέπραξε 20.822.331 δραχμές. Εκτός από την Τούμπα, όμως, οπαδοί του ΠΑΟΚ υπήρχαν σε κάθε γήπεδο που αγωνιζόταν η ομάδα, ωθώντας τους παίκτες προς τον τίτλο.

πηγή paok24.com(Η.Τάταλας)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου