Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΑΚΗ...

Τo blog μας αναφέρει τα πέντε «αγκάθια» που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Τι έγινε με τους Σάντος, Βρύζα, Βιολίδη, τι του χρεώνουν οι οπαδοί στο θέμα επιστροφής Σαλπιγγίδη και όσα οδήγησαν στη διάλυση της επιτροπής συνδέσμων.

Η αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος
Μία αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση των πλέι οφ της περσινής σεζόν ο Φερνάντο Σάντος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την απόφασή του να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ έπειτα από τρεις σεζόν. Μια απόφαση που λίγο πολύ ο Θοδωρής Ζαγοράκης περίμενε από τον Πορτογάλο τεχνικό, όμως τα αντανακλαστικά στο θέμα του προπονητή δεν ήταν και τα καλύτερα δυνατά. Ο ίδιος έχει πολλάκις παραδεχτεί το λάθος του. Ο πρόεδρος του «δικέφαλου» πρόκρινε την επιλογή Δερμιτζάκη, έκανε πίσω λόγω των οπαδών και ζήτησε τη συνδρομή του Βρύζα. Συναίνεσε στην επιλογή Μπερέτα, ο οποίος απομακρύνθηκε έπειτα από ένα μήνα, προσέλαβε τον Δερμιτζάκη κατόπιν εορτής και προετοιμασίας και λογικά θα τελειώσει τη σεζόν με τον (αρχικά βοηθό του Παύλου Δερμιτζάκη) Μάκη Χάβο. Τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα συνεχίζονται, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει μια ανάσα από τους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά να παλεύει να κρατηθεί στην πεντάδα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η επιστροφή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης είχε αποφασίσει από το καλοκαίρι του 2009 ότι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης επί των ημερών του θα επέστρεφε στον ΠΑΟΚ. Αντίστοιχα, και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης είχε αποφασίσει από τότε ότι μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό θα επέστρεφε στον ΠΑΟΚ. Επίσημα, η επιστροφή του γνωστοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου και τότε είχαν προκύψει οι πρώτες ανακοινώσεις συνδέσμων που αντιδρούσαν στην επιστροφή Σαλπιγγίδη. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης θεώρησε ότι δεν χρειάζεται να θίξει αυτό το θέμα δημόσια και να τοποθετηθεί, καθώς πόνταρε στην αγωνιστική αξία του 30χρονου επιθετικού, γνωρίζοντας πως ο «Σάλπι» μπορούσε να «βουλώσει στόματα» αγωνιστικά. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε, όσοι ήταν αντίθετοι στην επιστροφή Σαλπιγγίδη βρήκαν πάτημα και οι φωνές τους εντάθηκαν. Η εμφάνισή του στον δεύτερο ημιτελικό με την ΑΕΚ ήταν το αποκορύφωμα, καθώς μέσα στο γενικό χαμό ακούστηκαν συνθήματα εναντίον του.

Η παραίτηση του Ζήση Βρύζα
Λίγες ημέρες μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, με τις δύο ισοπαλίες κόντρα στον Αγιαξ, ο Ζήσης Βρύζας ανακοίνωνε την απόφασή του να αποχωρήσει από τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Το γυαλί είχε ραγίσει από τον περασμένο Ιανουάριο και όσα συνέβησαν με την επιστροφή του Ζαγοράκη στην προεδρία. Ο Ζήσης Βρύζας δεν ήταν ένα απλό «γρανάζι» στο μηχανισμό που είχε στήσει ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο ρόλος του στα αποδυτήρια και στο στήσιμο της συγκεκριμένης ομάδας αποτελούσε «κλειδί». Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ τον αντικατέστησε με τον Παντελή Κωνσταντινίδη. Ο νέος τεχνικός διευθυντής παρενέβη ελάχιστα στη διαμόρφωση του ρόστερ -εξαιτίας του χρονικού σημείου στο οποίο προσελήφθη αλλά και του διαθέσιμου μπάτζετ-, με τον τρόπο δράσης του και παρουσίας του στα αποδυτήρια να είναι διαφορετικός. Αλλωστε για να κριθεί θα πρέπει να βγάλει (τουλάχιστον) ένα καλοκαίρι.

Η αποχώρηση του Βιολίδη
Ο Ηλίας Βιολίδης ήταν από εκείνους που από τις 27 Ιουνίου 2007 βρισκόταν στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως μέλος της πρώτης προσωρινής διοίκησης με επικεφαλής τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Δικός του (εντός και εκτός εισαγωγικών) άνθρωπος, ανέλαβε να καλύψει το κενό που άφησε ο Γιάννης Παπαδόπουλος στον τομέα των οικονομικών. Είχε επωμιστεί ακόμα το κεφάλαιο «χορηγίες» και κατάφερε να φέρει πάω από 30 χορηγούς, τους οποίους και κράτησε για περισσότερο από ένα χρόνο, σε μια ΠΑΕ που δεν υπήρχε ούτε σεντ για πέταμα. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι προσωπικές του επιχειρήσεις τον έφεραν σε δεινή θέση, την ώρα που είχε ξεκινήσει έντονη φημολογία που τον ήθελε να έχει χρησιμοποιήσει χρήματα της ΠΑΕ για τις επιχειρήσεις του. Ο Ηλίας Βιολίδης παραιτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου και ο Θοδωρής Ζαγοράκης έχασε άλλο ένα μεγάλο στήριγμα. Ο Βιολίδης, όμως, έκτοτε δεν εξαφανίστηκε, καθώς παρακολουθεί τα εντός έδρας παιχνίδια του ΠΑΟΚ (έχει ακολουθήσει το «δικέφαλο» και σε εκτός Θεσσαλονίκης αγώνες) και έχει συχνές συναντήσεις με τον Θοδωρή Ζαγοράκη.

Η διάλυση της επιτροπής συνδέσμων
Μπορεί στα μάτια κάποιων να φαίνεται ότι είναι θέμα μικρής σημασίας, όμως για την οικογένεια του ΠΑΟΚ αποτελούσε σημείο-κλειδί. Οι οργανωμένοι οπαδοί του «δικέφαλου» είχαν βρει, έστω και έπειτα από αρκετές συζητήσεις, έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας, έχοντας συστήσει τη συντονιστική επιτροπή συνδέσμων, η οποία είχε συχνές συναντήσεις με τους διοικούντες και τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Η συγκεκριμένη συντονιστική επιτροπή άντεξε αρκετούς κλυδωνισμούς, μέχρι που στο φινάλε του 2010 έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Η συνοχή που υπήρχε ή τουλάχιστον φαινόταν ότι υπήρχε, εκεί όπου έδιναν μαζικά το «παρών» οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, χάθηκε όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά. Το θέμα της περιφρούρησης της Τούμπας αλλά και γενικότερα των οπαδών του «δικέφαλου» αποτελούσε ερωτηματικό. Πέραν των οργανωμένων, πάντως, ο Θοδωρής Ζαγοράκης κατάφερε να ενώσει την πλατιά μάζα των φίλων του ΠΑΟΚ, τους οποίους έφερε στο γήπεδο, καθώς δημιούργησε μια ομάδα που έδωσε όραμα. Και αυτό το όραμα καλείται να ξαναδώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου