Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡ...

Πριν τα ματς με Ολυμπιακό και ΑΕΚ κάναμε αναφορά για τα αρκετά λάθη που έγιναν σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας και τη διαχείριση του ρόστερ, αλλά τονίσαμε ότι είναι αναγκαίο αυτά να τα κρατήσει ο σύλλογος ως μάθημα για του χρόνου και να συγκεντρωθεί απόλυτα στους στόχους του Κυπέλλου και της πρώτης θέσης στα πλέι οφ.

Το Κύπελλο χάθηκε και πλέον για να θεωρηθεί αυτή η χρονιά πετυχημένη πρέπει ο Δικέφαλος να κάνει την υπέρβαση από εδώ και πέρα, γιατί για υπέρβαση θα μιλάμε πλέον αν μπορέσει να κατακτήσει την πρώτη θέση στα πλέι οφ (αφού εξασφαλίσει τη συμμετοχή του πρώτα). 

Τι λάθη έγιναν λοιπόν κυρίως ό,τι αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι; 
Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησε ο Φερνάντο Σάντος.
Δεν θέλησε να δώσει τα πολλά λεφτά στον αντικαταστάτη του και έριξε ζαριά με το μοντέλο: «Νέος προπονητής, φιλόδοξος, με εμπειρίες ποδοσφαιρικές». 
Αυτό το μοντέλο είχε όνομα το καλοκαίρι και λεγόταν Ζόρζε Κόστα. Όμως εκεί έγινε η πρώτα «πατάτα». Με την μη πρόσληψή του, σε εκείνο το ταξίδι στην Πορτογαλία.  

Ο Μπερέτα αποδείχθηκε μεγάλο λάθος, και πριν καλά-καλά αρχίσει η σεζόν η μπάλα είχε χαθεί. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω σε εκείνες τις ημέρες που η ομάδα ξαφνικά έμεινε «ακέφαλη», ίσως η μετέπειτα πορεία στην Ευρώπη να θεωρείται πάνω από τις δυνατότητές της ομάδας. Η μπάλα όμως παρέμεινε και παραμένει αγωνιστικά «χαμένη».  

Ηρθε ο Δερμιτζάκης και απολύθηκε για να μείνει ο βοηθός του Μάκης Χάβος και ο ΠΑΟΚ παρέμενε από τη στιγμή που έφυγε ο Φερνάντο Σάντος με αβέβαιη τεχνική ηγεσία. Με έναν προπονητή που έμεινε επειδή με αυτόν η ομάδα έδειχνε να παίρνει τα πάνω της με κάποια πρώτα σερί θετικά αποτελέσματα και επειδή φυσικά δεν υπήρχε και η οικονομική δυνατότητα για μεγάλα ανοίγματα.  

Τα μεγάλα λάθη του καλοκαιριού τα έκαναν τρεις άνθρωποι (Κονσεϊσάο, Βρύζας, Ζαγοράκης) αλλά μόνο ένας παραμένει στον σύλλογο με ό,τι συνεπάγεται αυτό, για το «βάρος» και την ευθύνη που έχει για να μην επαναληφθούν...

Πιο συγκεκριμένα:
* Η κακή αρχική επιλογή προπονητή. Ήταν το πρώτο συστατικό που χάλασε τη σούπα. Το πέρασμα Μπερέτα ήταν απλώς καταστροφικό.

* Η μη στήριξη της επιλογής Δερμιτζάκη με ανθρώπους που θα "κρατούσαν" τα αποδυτήρια, μετά την παραίτηση του Ζήση Βρύζα. Ο Βρύζας έκανε τρομερή δουλειά σε αυτό το κομμάτι και το κενό που άφησε πίσω του δεν καλύφθηκε ποτέ.

* Η δημιουργία ενός μη ισορροπημένου ρόστερ. Με δεκατέσσερις ή δεκαπέντε παίκτες πρώτης γραμμής δεν βγαίνει μια τόσο μεγάλη σεζόν. Και να ήθελε ο όποιος Δερμιτζάκης ή Χάβος να κάνει rotation, κολλούσε στις επιλογές που ΔΕΝ είχε.

* Η γραμμή που πέρασε στους παίκτες ότι μόνο η διάκριση στην Ευρώπη μπορεί να τους εξασφαλίσει σίγουρα ότι θα πάρουν τα χρήματα των συμβολαίων τους, γιατί υπήρχε η "μαύρη τρύπα" από την περασμένη σεζόν. Ήταν λογικό, με βάση αυτό το δεδομένο, ότι οι παίκτες θα επέλεγαν παιχνίδια. Όπως κι έγινε στην πράξη.

* "Γυμνά" δεν έμειναν μόνο τα αποδυτήρια μετά τη φυγή του Βρύζα, αλλά "άδειασε" επικίνδυνα κι η ίδια η διοίκηση, αφού για σημαντικό διάστημα ο Ζαγοράκης έμεινε μόνος του σε ό,τι αφορά στη σχέση τους με τους παίκτες. Ακόμη και μετά την έναρξη της συνεργασίας με τον Παντελή Κωνσταντινίδη, τα πράγματα δεν ήταν ίδια, αφού οι παίκτες (ειδικά οι ξένοι, που αποτελούν και τα περισσότερα από τα "βαριά" ονόματα) τον Βρύζα ήξεραν, αυτόν εμπιστεύονταν.  

* Δεν έγινε καθόλου δουλειά στο κομμάτι της διαιτησίας και γενικότερα του παρασκηνίου, το οποίο ως γνωστόν οργιάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Τα σφυρίγματα του Σπάθα στο "Κλ. Βικελίδης" την περασμένη σεζόν δεν ξεχάστηκαν από τους παίκτες που ήταν την περασμένη σεζόν στην ομάδα, με αποτέλεσμα, όταν άρχισαν τα πρώτα "φάλτσα" την τρέχουσα σεζόν, η απογοήτευση να έρθει άμεσα. 

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις που κατά καιρούς έκαναν κάποιοι από τους ξένους παίκτες περί διαιτησίας (π.χ. Γκαρσία, Βιεϊρίνια). Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι μέχρι κι οι ξένοι έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει. 

Η διοίκηση της ΠΑΕ μάλλον έπρεπε να είναι πιο δραστήρια ως προς αυτό το κομμάτι και να μην αφήσει αμφιβολίες σχετικά με το αν πράγματι μπορεί ο ΠΑΟΚ να "χτυπήσει" την πρώτη θέση να αιωρούνται και την τρέχουσα σεζόν, μετά όσα συνέβησαν την περασμένη. Το στοίχημα αυτό (το να νιώσουν, δηλαδή, ασφαλείς οι παίκτες) η "ασπρόμαυρη" διοίκηση το έχασε νωρίς...

* Για άλλη μία φορά στη διάρκεια της περιόδου βγήκε προς τα έξω γκρίνια από τους παίκτες για τα χρήματα. Η διοίκηση έπρεπε να βρει τρόπο να μην συμβεί ποτέ ξανά αυτό, μετά όσα είχαν συμβεί την περασμένη σεζόν πριν τον (εφιαλτικό) αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα, κάτι που επίσης ΔΕΝ έγινε.

* Μετά την καλή περασμένη σεζόν και τις καλές εμφανίσεις απέναντι σε Άγιαξ και Φενέρμπαχτσε το περασμένο καλοκαίρι, και ειδικά μετά την πρόκριση επί των Τούρκων, η διοίκηση δεν φρόντισε να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό του κόσμου. Αντιθέτως, έγιναν δηλώσεις περί κατάκτησης του τίτλου, οι οποίες ανέβασαν τον πήχη επικίνδυνα. 

Η συνταγή του πάμε με το... βάδισμα της γάτας, που πέτυχε σχεδόν απόλυτα την περασμένη περίοδο, εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να βαρύνει το κλίμα για τους παίκτες, μετά τις πρώτες αποτυχίες στο πρωτάθλημα. Άλλο ένα λάθος που δεν αποφεύχθηκε.

Για το αν η διοίκηση του ΠΑΟΚ έπρεπε να κινηθεί άμεσα μετά το διαζύγιο με τον Δερμιτζάκη για έναν προπονητή βεληνεκούς Φερνάντο Σάντος και να ξεκινήσει ένα νέο τριετή προγραμματισμό από την αρχή, αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Μάλλον, όμως, θα έπρεπε να το κάνει, γιατί τα σπουδαία οικοδομήματα χτίζονται από μεγάλους αρχιτέκτονες. Αν έχει ένα ελαφρυντικό η διοίκηση, είναι ότι δεν υπήρχαν τόσα χρήματα (ελέω, όμως, και της αποζημίωσης του Μπερέτα).

Ας ελπίσουμε ότι ο πρόεδρος κατάλαβε τα λάθη του και έτσι θα μπορέσει να πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις που θα ξανακάνουν τον ΠΑΟΚ και πάλι δυνατό.Θα τον στηρίξουμε για ακόμη μια φορά, δεν θα ανεχθούμε όμως να ξαναγίνουν και πάλι τα ίδια λάθη.Ζαγόρ προχώρα και εμείς είμαστε δίπλα σου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου