Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ...ΣΤΟΥΣ -23 ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΠΕΣΕ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ!!!

Χαώδης είναι πλέον η διαφορά που χωρίζει τον ΠΑΟΚ από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό: 23 ολόκληροι βαθμοί, 8 αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου.
Ακόμη κι από τον δεύτερο Παναθηναϊκό, όμως, η διαφορά είναι μεγάλη: 13 βαθμούς πριν παίξουν οι "πράσινοι" με την ΑΕΚ .

Τότε, λοιπόν, τι φταίει; Κάτι πρέπει να φταίει, γιατί εκεί στο -23, αλλά και στο -13 ακόμη, κάνει παγωνιά. Πολύ παγωνιά!Ο "Δικέφαλος" έχει ξεμείνει από κίνητρο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κακώς, πολύ κακώς. Γιατί έχει δρόμο μπροστά και δύο ανοικτούς στόχους: τη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ , αλλά και την καλύτερη θέση για το Europa League.


Γιατί, όμως, ο ΠΑΟΚ έφτασε την 22η αγωνιστική να είναι τόσο μακριά από την πρώτη, αλλά και τη δεύτερη θέση και να μην έχει κίνητρο στο ελληνικό πρωτάθλημα; Διότι είναι προφανές ότι έχουν γίνει μια σειρά από λάθη από το περασμένο καλοκαίρι και μετά.

Ποια είναι αυτά;
* Η κακή αρχική επιλογή προπονητή. Ήταν το πρώτο συστατικό που χάλασε τη σούπα. Το πέρασμα Μπερέτα ήταν απλώς καταστροφικό.

* Η μη στήριξη της επιλογής Δερμιτζάκη με ανθρώπους που θα "κρατούσαν" τα αποδυτήρια, μετά την παραίτηση του Ζήση Βρύζα. Ο Βρύζας έκανε τρομερή δουλειά σε αυτό το κομμάτι και το κενό που άφησε πίσω του δεν καλύφθηκε ποτέ.

* Η δημιουργία ενός μη ισορροπημένου ρόστερ. Με δεκατέσσερις ή δεκαπέντε παίκτες πρώτης γραμμής δεν βγαίνει μια τόσο μεγάλη σεζόν. Και να ήθελε ο όποιος Δερμιτζάκης ή Χάβος να κάνει rotation, κολλούσε στις επιλογές που ΔΕΝ είχε.

* Η γραμμή που πέρασε στους παίκτες ότι μόνο η διάκριση στην Ευρώπη μπορεί να τους εξασφαλίσει σίγουρα ότι θα πάρουν τα χρήματα των συμβολαίων τους, γιατί υπήρχε η "μαύρη τρύπα" από την περασμένη σεζόν. Ήταν λογικό, με βάση αυτό το δεδομένο, ότι οι παίκτες θα επέλεγαν παιχνίδια. Όπως κι έγινε στην πράξη.

* "Γυμνά" δεν έμειναν μόνο τα αποδυτήρια μετά τη φυγή του Βρύζα, αλλά "άδειασε" επικίνδυνα κι η ίδια η διοίκηση, αφού για σημαντικό διάστημα ο Ζαγοράκης έμεινε μόνος του σε ό,τι αφορά στη σχέση τους με τους παίκτες. Ακόμη και μετά την έναρξη της συνεργασίας με τον Παντελή Κωνσταντινίδη, τα πράγματα δεν ήταν ίδια, αφού οι παίκτες (ειδικά οι ξένοι, που αποτελούν και τα περισσότερα από τα "βαριά" ονόματα) τον Βρύζα ήξεραν, αυτόν εμπιστεύονταν.  

* Δεν έγινε καθόλου δουλειά στο κομμάτι της διαιτησίας και γενικότερα του παρασκηνίου, το οποίο ως γνωστόν οργιάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα σφυρίγματα του Σπάθα στο "Κλ. Βικελίδης" την περασμένη σεζόν δεν ξεχάστηκαν από τους παίκτες που ήταν την περασμένη σεζόν στην ομάδα, με αποτέλεσμα, όταν άρχισαν τα πρώτα "φάλτσα" την τρέχουσα σεζόν, η απογοήτευση να έρθει άμεσα. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις που κατά καιρούς έκαναν κάποιοι από τους ξένους παίκτες περί διαιτησίας (π.χ. Γκαρσία, Βιεϊρίνια). Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι μέχρι κι οι ξένοι έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει. Η διοίκηση της ΠΑΕ μάλλον έπρεπε να είναι πιο δραστήρια ως προς αυτό το κομμάτι και να μην αφήσει αμφιβολίες σχετικά με το αν πράγματι μπορεί ο ΠΑΟΚ να "χτυπήσει" την πρώτη θέση να αιωρούνται και την τρέχουσα σεζόν, μετά όσα συνέβησαν την περασμένη. Το στοίχημα αυτό (το να νιώσουν, δηλαδή, ασφαλείς οι παίκτες) η "ασπρόμαυρη" διοίκηση το έχασε νωρίς...
  
* Για άλλη μία φορά στη διάρκεια της περιόδου βγήκε προς τα έξω γκρίνια από τους παίκτες για τα χρήματα. Η διοίκηση έπρεπε να βρει τρόπο να μην συμβεί ποτέ ξανά αυτό, μετά όσα είχαν συμβεί την περασμένη σεζόν πριν τον (εφιαλτικό) αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα, κάτι που επίσης ΔΕΝ έγινε.

* Μετά την καλή περασμένη σεζόν και τις καλές εμφανίσεις απέναντι σε Άγιαξ και Φενέρμπαχτσε το περασμένο καλοκαίρι, και ειδικά μετά την πρόκριση επί των Τούρκων, η διοίκηση δεν φρόντισε να διαχειριστεί τον ενθουσιασμό του κόσμου. Αντιθέτως, έγιναν δηλώσεις περί κατάκτησης του τίτλου, οι οποίες ανέβασαν τον πήχη επικίνδυνα. Η συνταγή του πάμε με το... βάδισμα της γάτας, που πέτυχε σχεδόν απόλυτα την περασμένη περίοδο, εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να βαρύνει το κλίμα για τους παίκτες, μετά τις πρώτες αποτυχίες στο πρωτάθλημα. Άλλο ένα λάθος που δεν αποφεύχθηκε.
Για το αν η διοίκηση του ΠΑΟΚ έπρεπε να κινηθεί άμεσα μετά το διαζύγιο με τον Δερμιτζάκη για έναν προπονητή βεληνεκούς Φερνάντο Σάντος και να ξεκινήσει ένα νέο τριετή προγραμματισμό από την αρχή, αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Μάλλον, όμως, θα έπρεπε να το κάνει, γιατί τα σπουδαία οικοδομήματα χτίζονται από μεγάλους αρχιτέκτονες. Αν έχει ένα ελαφρυντικό η διοίκηση, είναι ότι δεν υπήρχαν τόσα χρήματα (ελέω, όμως, και της αποζημίωσης του Μπερέτα).

Πλέον, το ζητούμενο για τον ΠΑΟΚ είναι να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί. Ο τίτλος είναι οριστικό από καιρό ότι έχει χαθεί, όμως, υπάρχουν ακόμη στόχοι μπροστά. Στόχοι, όπως η πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League, η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, η πρώτη θέση στα πλέι οφ.

Κανείς από τους παραπάνω στόχους δεν είναι αμελητέος. Μόνο που πρέπει να περάσει αυτό το κλίμα στα αποδυτήρια. Τώρα είναι η στιγμή, που πρέπει να πάρει η διοίκηση την κατάσταση στα χέρια της. Η συνέχιση της πορείας στην Ευρώπη ή τουλάχιστον η αξιοπρεπής παρουσία απέναντι στην πανίσχυρη (και ζάπλουτη) ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (και πολύ περισσότερο η κατάκτηση του τροπαίου) και η επίτευξη της πρωτιάς στα πλέι οφ, ασφαλώς και θα κρατήσουν ζεστό και τον κόσμο του ΠΑΟΚ για την επόμενη σεζόν. Μια σεζόν ακόμη πιο δύσκολη από οικονομικής πλευράς, σε μια ελληνική κοινωνία που ολοένα και βουλιάζει στα οικονομικά της προβλήματα.

Κίνητρο πρέπει να βρεθεί για τους παίκτες άμεσα και να ανάψει ξανά η φλόγα στα "ασπρόμαυρα" αποδυτήρια. Ειδάλλως, η ζημιά μπορεί να είναι πολλαπλή για τον "Δικέφαλο" και να έχει επιπτώσεις και στην ερχόμενη περίοδο.

πηγή olapaok.gr(του  Ε.Δαδαλιάρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου