Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΑΛΙΝ

Σαν σήμερα, πριν 46 χρόνια, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και συνδύασε το ντεμπούτο του με νίκη επί της αυστριακής Βίνερ.

Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων (μετέπειτα κύπελλο UEFA). Οι φίλοι του ΠΑΟΚ ήθελαν να γίνει ο αγώνας στην Τούμπα, αλλά επειδή το γήπεδο δεν πληρούσε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις αναφορικά με τον φωτισμό, ο αγώνας έγινε στο Καυταντζόγλειο.

Ο ΠΑΟΚ παρατάχθηκε με τους Μουσελεμίδη, Μήτρακα, Θεοφανίδη, Μουρατίδη, Γιακουμή, Νικολαϊδη, Αφεντουλίδη, Κούδα, Αποστολίδη, Βασιλειάδη και Λέανδρο. Η μεγάλη απουσία για τον Δικέφαλο ήταν ο σέντερ φορ Χαραλαμπίδης.

Το σκορ άνοιξε για τους Αυστριακούς στο 62 ο Χοφ με κεφαλιά. Στο 63, ο Γιώργος Κούδας πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του ΠΑΟΚ, με κεφαλιά μετά από ασίστ του Μήτρακα και στο 75 ο Μουρατίδης με σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

Μετά τον αγώνα, η ομάδα του ΠΑΟΚ παρέλαβε το Κύπελλο ΔΕΘ. Στη ρεβάνς ο Δικέφαλος ηττήθηκε με 6-0 και αποκλείστηκε.

Ακόμη, σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στο Βέλγιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Μαλίν για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Εκείνος ο αγώνας γράφτηκε στην ιστορία του Δικέφαλου και μνημονεύεται ώς τις μέρες μας. 



O ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Βέλγιο έχοντας δύσκολη αποστολή. Το ισόπαλο 1-1 από τον επεισοδιακό πρώτο αγώνα της Τούμπας, δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για πρόκριση στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

Η αποστολή ταξίδεψε στο Μέχελεν δύο ημέρες πριν την αναμέτρησης της 2ας Οκτωβρίου. Ο προπονητής Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς παρακολουθούσε διαρκώς αγώνες της Μαλίν σε βίντεο, προσπαθώντας να βρει αδύνατα σημεία. Στη συνέντευξη Τύπου, πριν τον αγώνα, είχε κατασταλλάξει. «Η πρόκρισή μας εξαρτάται από την απόδοση του Μπορμπόκη. Είναι ο μοναδικός παίκτης, τον οποίο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι Βέλγοι».

Ένα επιπλέον πρόβλημα αφορούσε στη συμμετοχή του Μαγκντί Τολμπά. Ο Αιγύπτιος βιρτουόζος ταλαιπωρούταν από τραυματισμό στο γόνατο και το ιατρικό επιτελείο απέκλειε τη συμμετοχή του.

Μία ημέρα πριν τον αγώνα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Θωμάς Βουλινός, μίλησε στους ποδοσφαιριστές. Τους είπε ότι πιστεύει στην πρόκριση και τους έταξε πριμ 15 εκατομμυρίων δραχμών. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει 1.500 εισιτήρια, τα οποία έγιναν ανάρπαστα από οπαδούς που ζούσαν στο Βέλγιο και στη Γερμανία.

Το πρωί της αναμέτρησης, η διοίκηση του ΠΑΟΚ δέχτηκε μία παράξενη αγωγή. Ένας φίλαθλος της Μαλίν, ο Τζος Ντεβρόε ζητούσε από τον ΠΑΟΚ 5,5 εκατομμύρια ευρώ επειδή στον πρώτο αγώνα στην Τούμπα, είχε τραυματιστεί στο φρύδι, από κέρμα που δέχτηκε ενώ βρισκόταν στην κερκίδα με τους υπόλοιπους Βέλγους οπαδούς. Στις τάξεις της διοίκησης αυτή η αγωγή κυκλοφορούσε ως ανέκδοτο για πολλά χρόνια.

Ο αγώνας ήταν δραματικός με τον ΠΑΟΚ να πραγματοποιεί μία σοβαρή εμφάνιση και τον Γκάμπριτς να κρατάει το μηδέν στην άμυνα. Ένα γκολ του Λαγωνίδη ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ. Ο χρόνος κυλούσε βασανιστικά και στο τελευταίο δεκάλεπτο η πλάστιγγα έγερνε προς την πλευρά της Μαλίν, που προκρινόταν με τη λευκή ισοπαλία. Στο 84 ο Μπλάζεβιτς έριξε στον αγώνα τον Μαγκντί, αντί του Μαλιούφα. Δύο λεπτά αργότερα ήρθε η λύτρωση. Ο Μπορμπόκης εκμεταλλεύτηκε μία κακή απόκρουση αμυντικού της Μαλίν και με ένα ξερό σουτ διαμόρφωσε το τελικό 0-1 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για πρώτη φορά μετά από τη σεζόν 1983-84.

Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ: Γκάμπριτς, Μαλιούφας (84 Μαγκντί), Μήτογλου, Μητσιμπόνας, Αλεξίου, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Αναστασιάδης, Τουρσουνίδης (90  Αλεξούλης), Λεοντιάδης.

Στα αποδυτήρια, μετά το τέλος του αγώνα η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική. Ο Βουλινός ανακοίνωσε ότι το πριμ αυξάνεται στα 20 εκατομμύρια δραχμές, ο Μπορμπόκης δήλωνε ότι «ήμουν σίγουρος πως θα σκοράρω» και ο Μαγκντί ευχαριστούσε τον Αλλάχ για την πρόκριση.

Στο Λευκό Πύργο, πέντε χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ πανηγύριζαν έξαλλα και αποθέωναν τους θριαμβευτές του Βελγίου. Ας ελπίσουμε ότι θα ζήσουμε κάτι ανάλογο και σήμερα κόντρα στην Τότεναμ...

πηγή paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου