Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ...ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Όταν το ημερολόγιο δείχνει 16 Σεπτεμβρίου στον ΠΑΟΚ ξυπνούν θύμησες. Η συγκεκριμένη ημερομηνία στο παρελθόν, έχει συνδεθεί με μεγάλες επιτυχίες του Δικέφαλου, όπως ήταν οι νίκες επί της Μπαρτσελόνα και της Άρσεναλ, αλλά και η αλησμόνητη... εφτάρα στην Τιφλίδα, αλλά και με άτυχε στιγμές.....

Ο ΠΑΟΚ έχει δώσει συνολικά οκτώ αγώνες σε ευρωπαϊκά κύπελλα, ανήμερα της 16ης Σεπτεμβρίου. Ο απολογισμός είναι τρεις θρίαμβοι, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες.

16 Σεπτεμβρίου 1970
Ντιναμό Βουκουρεστίου - ΠΑΟΚ 5-0

Στην τελευταία σεζόν ύπαρξης του Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Βουκουρέστι για να αντιμετωπίσει την ισχυρή Ντιναμό. Παράλληλα ξεκίνησε το δέσιμο του Δικέφαλου με τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν ολωσδιόλου αρνητικό για τον ΠΑΟΚ καθώς ηττήθηκε με 5-0. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» τα δύο από τα πέντε γκολ των Ρουμάνων ήταν οφσάιντ. Στους διακριθέντες του ΠΑΟΚ συμπεριλήφθησαν οι Γούναρης, Παρίδης και Φουντουκίδης. Στη ρεβάνς ο Δικέφαλος επικράτησε με 1-0, όμως η υπόθεση πρόκριση είχε κριθεί.


16 Σεπτεμβρίου 1975
ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα 1-0

Στην πρώτη του συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο ΠΑΟΚ έπεσε πάνω στο θηρίο που άκουγε στο όνομα Μπαρτσελόνα των έντεκα διεθνών σταρ. Στη Θεσσαλονίκη επικρατούσε αναβρασμός για τον αγώνα. Εκείνο το βράδυ κόπηκαν στην Τούμπα 45.200 εισιτήρια. επίδοση που αποτέλεσε πανελλήνιο ρεκόρ. Με τον Γκιούλα Λόραντ στον ΠΑΟΚ, η ομάδα ανταποκρίθηκε άψογα. Πέτυχε δύο τέρματα, στο 59 με τον Ασλανίδη και στο 73 με τον Κούδα, όμως το πρώτο ακυρώθηκε διότι ο διαιτητής είχε σφυρίξει έμμεσο και ο Ασλανίδης εκτέλεσε απευθείας το φάουλ. Στη Ρεβάνς η Μπαρτσελόνα επιβλήθηκε με 6-1.


16 Σεπτεμβρίου 1981
Άϊντραχτ Φρανκφούρτης - ΠΑΟΚ 2-0

Για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε με φιλοδοξίες στη Φρανκφούρτη. Παρά την καλή εμφάνιση δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα με 2-0, από γκολ των Πετσάι στο 13 και Κέρμπελ στο 78. Η ρεβάνς της Τούμπας εξελίχθηκε σε θρίλερ, καθώς ο ΠΑΟΚ του Χέερ επικράτησε με 2-0 στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά αποκλείστηκε σε πέναλτι (4-5), μετά από άστοχη εκτέλεση του Δημόπουλου. «Για πρώτη φορά στην καριέρα μου φοβήθηκα τόσο πολύ. Αν ο ΠΑΟΚ κατάφερνε να διατηρήσει με σταθερότητα την αποψινή του απόδοση, θα μπορούσε να ανήκει στις 3 κορυφαίες ομάδες της Μπουντεσλίγκα», δήλωσε ο προπονητής της Κυπελλούχου Γερμανίας Λόταρ Μπούχμαν.


16 Σεπτεμβρίου 1992
Παρί Σεν Ζερμέν - ΠΑΟΚ 2-0

Σε εκείνο τον αγώνα, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έκανε το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ Παυλός Δερμιτζάκης, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί ως αλλαγή από τον Λιούπκο Πέτροβιτς. Οι Γάλλοι επικράτησε με 2-0, με γκολ του Ζορζ Γουεά στο 14 και στο 24. Η ρεβάνς της Τούμπας εξελίχθηκε σε Βατερλό για τον ΠΑΟΚ, καθώς ο αγώνας διακόπηκε λόγω επεισοδίων.


16 Σεπτεμβρίου 1997
ΠΑΟΚ - Άρσεναλ 1-0

Με γκολ του Κώστα Φρατζέσκου στο 67 (φωτογραφία) ο ΠΑΟΚ νίκησε τους «κανονιέρηδες» και έγραψε χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Δύο εβδομάδες αργότερα η χρυσή σελίδα έγινε κεφάλαιο, καθώς με το γκολ του Ζήση Βρύζα στο 86 ο ΠΑΟΚ πήρε ισοπαλία 1-1 στο Χάιμπουρι και πέταξε από το κύπελλο ΟΥΕΦΑ την αγγλική ομάδα.


16 Σεπτεμβρίου 1999
Ντιναμό Τιφλίδας - ΠΑΟΚ 0-7

Στο στάδιο «Μπόρις Μπαϊχάτζε» ο ΠΑΟΚ πέτυχε την ευρύτερη εκτός έδρας νίκη ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τα γκολ πέτυχαν οι Γεωργιάδης (17, 26), Σάμπρι (42), Φρούσος (56, 63), Μαραγκός (68), Φραντζέσκος (70). Στο τελευταίο εικοσάλεπτο ο ΠΑΟΚ έχασε τουλάχιστον τέσσερις κλασικές ευκαιρίες και θα μπορούσε να φύγει από την Τιφλίδα έχοντας πετύχει διπλάσιο αριθμό τερμάτων.



16 Σεπτεμβρίου 2004
ΠΑΟΚ - Άλκμααρ 2-3

Στην Τούμπα η ατμόσφαιρα ήταν ψυχρή, καθώς είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός από το Τσάμπιονς λιγκ εξαιτίας του φιάσκου με τη συμμετοχή του Λουκά στον αγώνα με τη Μακάμπι. Κόπηκαν μόλις 9.231 εισιτήρια. Τα γκολ του ΠΑΟΚ πέτυχαν οι Σαλπιγγίδης στο 26 και Βόκολος στο 31, ενώ για την ολλανδική ομάδα σκόραραν οι Χουίσενκεμς (17), Λίντεμπεργκ (35) και Μέερτινγκ (47). Στη ρεβάνς η Άλκμααρ επικράτησε με 2-1.


16 Σεπτεμβρίου 2010
Με ένα γκολ του Στέλιου Μαλεζά ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τη Μπριζ στο Βέλγιο, στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League και ξεκίνησε τη σπουδαία περσινή πορεία του. Οι Βέλγοι είχαν προηγηθεί με γκολ του Κουεμάχα.
πηγή paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου