Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΧΤΙΖΕΙ ΟΝΟΜΑ!Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ είναι στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, κόντρα στην Καρπάτι έχει καλές πιθανότητες να μπει και φέτος στους ομίλους και μέσα σε μία διετία να «καπαρώσει» μία θέση στους ισχυρούς για την επόμενη πενταετία!



Με μία ανάλογη πορεία της περσινής, με τη συμμετοχή στους ομίλους, θεωρείται δεδομένο ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο ΠΑΟΚ θα έχει μία θέση στους ισχυρούς στους προκριματικούς γύρους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ θα αποφύγει και το τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας στους ομίλους.

Αν καταφέρει, μάλιστα, να φτάσει μακριά και φέτος, τουλάχιστο στα πρώτα νοκ άουτ παιχνίδια, θα έχει βάσιμες ελπίδες να βρίσκεται στους ισχυρούς του 3ουπροκριματικού γύρου, εφόσον εξασφαλίσει μία θέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ! Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, καθώς η πρόκριση από εκείνη τη φάση εγγυάται έσοδα 2.500.000 ευρώ και συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Μετά και την περσινή ευρωπαϊκή σεζόν, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στην 109ηθέση της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ με 17.333, με βάση τους οποίους συμμετέχει στις φετινές κληρώσεις του Γιουρόπα Λιγκ.

Σε ότι αφορά τη φετινή του βαθμολογία, στην οποία παίζουν ρόλο οι βαθμοί της τελευταίας πενταετίας, έχει αφαιρεθεί η σεζόν 2006-07, στην οποία δεν συμμετείχε στην Ευρώπη και ήταν μια κακή χρονιά για τις ελληνικές ομάδες. Απ΄ αυτή τη σεζόν, ο ΠΑΟΚ πήρε μόνο τον εθνικό συντελεστή, ήτοι 0.9332 βαθμούς, οι οποίοι αφαιρέθηκαν και πλέον προσμετρώνται οι φετινοί βαθμοί.

Με τις δύο νίκες του με τη Βαλερένγκα και τους βαθμούς που μάζεψε ο Βόλος, οι οποίοι στις προκριματικές φάσεις προσμετρώνται μόνο στον εθνικό συνντελεστή, ο ΠΑΟΚ έχει ήδη 1.900 βαθμούς κι έχει φτάσει στους 18.300, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει στην 87ηθέση της ΟΥΕΦΑ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά…

Πέρσι, με την πορεία, που έκανε ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη συγκέντρωσε 10.520 βαθμούς. Με μία ανάλογη πορεία φέτος, που είναι στα όρια του εφικτού, μπορεί να φτάσει γύρω στους 27.000 με 28.000 βαθμούς.

Φέτος, στον 3οπροκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η τελευταία στο γκρουπ των ισχυρών στην κατηγορία των μη πρωταθλητών, ήταν η Σταντάρ Λιέγη με 32.400 βαθμούς. Είναι προφανές ότι με μία καλή πορεία φέτος και εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, θα παιχτεί η συμμετοχή στο γκρουπ των ισχυρών στον 3οπροκριματικό, που θα κάνει πιο ρεαλιστική την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Με 27.000 – 28.000 βαθμούς, δεν τίθεται θέμα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς εφόσον συμμετάσχει σ΄ αυτή τη διοργάνωση και τη νέα σεζόν, ο ΠΑΟΚ θα είναι σίγουρα στους ισχυρούς και των δύο τελευταίων προκριματικών, όπως και φέτος.

Σε ότι αφορά τη φετινή διοργάνωση, με τους 17.333 βαθμούς, με τους οποίους συμμετέχει, εφόσον περάσει στους ομίλους, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ κοντά στο να μπει στο 3ογκρουπ δυναμικότητας και να έχει στον όμιλό του έναν θεωρητικά πιο εύκολο αντίπαλο από το 4ογκρουπ.

Σήμερα με τους 17.333 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ είναι 1οςστο 4ογκρουπ δυναμικότητας και του αρκεί να μην υποβιβαστούν μεγάλα φαβορί από το Τσάμπιονς Λιγκ (Μπάγερν Μονάχου, Βιγιαρεάλ, Κοπεγχάγη, ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, Χάιφα, Ντιναμό Ζάγκρεμπ), που παίζουν στα πλέι οφ με αδύναμες ομάδες και να αποκλειστεί έστω κι ένας από τους ισχυρούς των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Εφόσον συντρέξουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει στο 3ογκρουπ δυναμικότητας.

Αυτή και η επόμενη ευρωπαϊκή σεζόν, είναι πολύ σημαντικές για τον ΠΑΟΚ, καθώς με δύο καλές πορείες, και με δεδομένο ότι του χρόνου διώχνει και την επίσης κακή σεζόν 2007-08, στην οποία δε συμμετείχε στην Ευρώπη (1.500 βαθμοί), θα έχει την ευκαιρία να ανέβει πολύ ψηλά στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ.

Αν και όλα αυτά είναι σε θεωρητικά βάση, με δύο καλές ευρωπαϊκές σεζόν, με τις προϋποθέσεις να υπάρχουν, από το καλοκαίρι του 2013 ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει πλασαριστεί στις πρώτες 50 θέσεις της ΟΥΕΦΑ, να έχει καταστεί ένα υπολογίσιμο μέγεθος στα ευρωπαϊκά κύπελλα και να έχει έναν βαθμολογικό συντελεστή, που θα του δίνει τα προνόμια, που έχουν σήμερα ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές κληρώσεις.
πηγή paok24.com(αναδημοσίευση άρθρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου