Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ο ΠΑΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ...

Με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί γενικά στη χώρα και στο ποδόσφαιρο, ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στις στρατηγικές του Γιώργου Παντελάκη. Πολλοί γηγενείς παίκτες,καλό τμήμα scouting,εκμετάλλευση των ακαδημιών και των φυτωρίων της ομάδας, έξυπνες και ποιοτικές επιλογές, δημιουργία υπεραξίας, σταθερή προπονητική φιλοσοφία σε όλα τα επίπεδα,ελαχιστοποίηση λανθασμένων επιλογών, ξεκάθαροι στόχοι εξέλιξης με σίγουρα, σταθερά βήματα,στελέχωση του Δ.Σ με άτομα τεχνοκράτες που ξέρουν το αντικείμενο της δουλειάς τους.
 
Για παράδειγμα,ο Ζαγοράκης φέρεται να είναι διατεθειμένος να ολοκληρώσει την κατασκευή του προπονητικού κέντρου και αυτό βαδίζει προς την παραπάνω κατεύθυνση. Άλλωστε, είναι ντροπή για τον ΠΑΟΚ, επί 85 χρόνια να μην έχει χτίσει το δικό του κέντρο και να φιλοξενείται σε άλλο.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χαλκηδόνας προκειμένου να μιλήσουν για τις ανάγκες έργων που προκύπτουν από την κατασκευή του αθλητικού κέντρου του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπίκος αποκάλυψε ότι ο Θοδωρής Ζαγοράκης του εκμυστηρεύτηκε πως υπάρχει περίπτωση να μην γίνει μία μεταγραφή ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα στο αθλητικό κέντρο.Μια άποψη η οποία δεν με βρίσκει 100% σύμφωνο αλλά αν είναι για το συμφέρον του συλλόγου και όχι γιατί η ομάδα δεν έχει χρήματα για μεταγραφές, τότε είμαι μαζί του. 
Όλα τα παραπάνω για να δρομολογηθούν βέβαια χρειάζεται πολύ σοβαρή έρευνα και προσέγγιση ώστε να μην υπάρχουν νέες αποκλίσεις απο το οποιοδήποτε πλάνο
Το να θυσιάσεις ένα άλφα ποσό από το μπάτζετ για να φτιάξεις προπονητικό κέντρο σημαίνει πως οι μετρημένες επιλογές που θα κάνεις στις μεταγραφές θα είναι πετυχημένες. 

Για παράδειγμα,στις περιπτώσεις των Ζλάταν Μουσλίμοβιτς και Λούσιο Φιλομένο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επένδυσε και στους δύο ποδοσφαιριστές ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 3,2 εκατ. ευρώ.

Ο Βόσνιος επιθετικός (αποκτήθηκε με 600.000 ευρώ από την Αταλάντα) συμπληρώνει τρία χρόνια παρουσίας στην Τούμπα (με ετήσιες απολαβές 650.000 ευρώ), με τους τραυματισμούς να του έχουν επιτρέψει τη συμμετοχή σε λιγότερα από τα μισά επίσημα παιχνίδια. 

Από τα 18 γκολ που έχει πετύχει, υπάρχουν τέσσερα που ξεχωρίζουν (αυτά κόντρα σε Παναθηναϊκό στο περσινό πρωτάθλημα, Ολυμπιακό και ΑΕΚ στα περσινά πλέι οφ και το γκολ επί της Φενέρμπαχτσε στην Πόλη), όμως δεν αποτελούν εγγύηση παραμονής, ειδικά βάσει του κασέ που έχει.
Οι αριθμοί είναι ακόμα πιο «σκληροί» στην περίπτωση του Φιλομένο, με τον Αργεντινό επιθετικό (που έχει συνολικά κοστίσει 700.000 ευρώ τα δυο χρόνια) να μετρά συνολικά 30 συμμετοχές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, από τις οποίες μόλις η μία είναι ολόκληρο 90λεπτο, έχοντας μόλις ένα γκολ.

Τέτοιου είδος λάθη δεν πρέπει να ξανακάνει,στο μέτρο που είναι δυνατόν βέβαια, η διοίκηση Ζαγοράκη, προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα όποια χρήματα θα διαθέσει για μεταγραφές...

Επίσης, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει το καλοκαίρι του 2012 να αντικαταστήσει ποδοσφαιριστές επιπέδου Γκαρσία, Ιβιτς, Κοντρέρας, Χαλκιά, Λίνο, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο αν δεν στοχεύσεις έξυπνα. Ο Γκαρσία το φώναξε τις προάλλες. «Είμαστε βετεράνοι» είπε και είναι η πικρή αλήθεια. Απλά, η προσωπικότητα αυτών των παικτών αρκεί για να σταθούν εύκολα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Προπονητικό κέντρο, αλλαγή πλεύσης λόγω οικονομικού, ανάγκη για απόκτηση μεγάλων παικτών όταν κλείσει ο κύκλος αυτών που υπάρχουν, ανάγκη για δημιουργία καλύτερης εταιρικής συμπεριφοράς, μέσω ικανών συνεργατών στο Δ.Σ. 

Δεν είναι δυνατόν στην εποχή που ζούμε για όλα τα θέματα να ασχολείται ένα μόνο άτομο...ο πρόεδρος...Η αλήθεια είναι πως ο Ζαγοράκης έχιε αναλάβει εξολοκλήρου τον ΠΑΟΚ είτε γιατί οι ικανοί συνεργάτες του τον άφησαν ξεκρέμαστο βλ. Βρύζα, Σάντος, Βιολίδη, είτε γιατί οι τωρινοί απλά δεν το έχουν, είτε γιατί υπερεκτίμησε τις δυνατότητες του.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να δρομολογηθούν από τώρα μέχρι και το καλοκαίρι του 2012, αλλιώς ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι αναγκασμένος να πορευτεί με ημίμετρα και να ελπίζει στην τύχη. 

Το ευχάριστο είναι πως και ο ίδιος ο Ζαγοράκης κατανοεί ότι για να τα καταφέρει όλα αυτά χρειάζεται σοβαρά στελέχη δίπλα του. Οικονομικούς διευθυντές, διοικητικούς παράγοντες, επιπλέον στελέχη σε όλους τους τομείς. 

Αυτό που δεν γνωρίζουμε αν κατανοεί ο Ζαγοράκης είναι η ανάγκη που έχει ο κόσμος για καλύτερη επικοινωνία με την ΠΑΕ. Κάτι που οφείλεται στη νοοτροπία του ίδιου και όχι στα στελέχη που έχει δίπλα του.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια, μάλλον πρέπει να αποκτίσει μεγαλύτερη ευελιξία. Πρέπει να αφήσει τους πάντες να δουλέψουν πάνω στο αντικείμενο που μπορούν, να μιλήσουν για αυτό χωρίς ντροπή και, στο φινάλε, αν κάνουν και κάποια λάθη, αυτά θα γίνονται επειδή δουλεύουν περισσότερο,και όχι να φταίει ο ίδιος για όλα και για όλους. 

Ο Ζαγοράκης ενδεχομένως να πρέπει να ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο "συνιδιοκτησίας" με τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ προκειμένου να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αγάπη τους για την ομάδα μειώνοντας τις όποιες προστριβές έχουν δημιουργηθεί, με κάποιες αποφάσεις του.

Βέβαια το πόσο ώριμοι είναι οι σύνδεσμοι μας να επιλέξουν άτομα κοινής αποδοχής μέσα από τους κόλπους τους είναι ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου