Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΦΕΡΝΑΝΤΟ....ΧΑΒΟΣ...ΟΕ...ΟΕ...ΟΕ!!!

Μπορείς να ξεγελάσεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα, είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν. Μήπως τελικά ο Μάκης Χάβος δεν ξεγελάει κανέναν; Μήπως τελικά, εκτός από παίκτες (Κλάους, Τσουκαλάς), ο ΠΑΟΚ φέτος «πλάθει» και ένα προπονητή με παρόν και μέλλον; Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»  μετά το 1-1 στο κύπελλο με τον Ολυμπιακό, οι οπαδοί του Δικέφαλου του Βορρά για πρώτη φορά φώναξαν ομαδικά ένα σύνθημα με νόημα: «Φερνάντο... Χάβος, οέ, οέ, οέ». Το λαϊκό ένστικτο σπάνια πέφτει έξω. Το σύνθημα είχε σημειολογική σημασία. Ο ΠΑΟΚ έχει πια προπονητή λαϊκής αποδοχής.

Ο Μάκης Χάβος στην συνείδηση του κόσμου πέρασε το τεστ. Από βοηθός, έγινε υπηρεσιακός, από υπηρεσιακός έγινε λύση ανάγκης. Τώρα, μετά από περίπου 100 ημέρες στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, με 9 νίκες σε 13 ματς πρωταθλήματος (υπάρχει ακόμα μία ισοπαλία και τρεις ήττες), με μία πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ και μία πιθανή στα ημιτελικά του κυπέλλου, ο Μάκης μπορεί να συγκρίνει στα ίσα τους αριθμούς του με αυτούς του Φερνάντο και να μην κοκκινίζει.

Χρειάζεται μία νίκη στην Τούμπα απέναντι στην Ξάνθη για να βγει κανείς και να τα πει αυτά; Βεβαίως. Τα 'φερε έτσι η μοίρα που το παιχνίδι απέναντι στους Θρακιώτες ήταν πιο δύσκολο προπονητικά από ότι εκείνο του κυπέλλου στο «Καραϊσκάκης», στο οποίο ο Χάβος είχε αποβληθεί από το 20ό λεπτό. Σε ένα ματς με τον Ολυμπιακό οι παίκτες λειτουργούν από μόνοι τους. Εχουν κίνητρο, αυτοσυγκέντρωση, πλάνο, πόρωση. Σε κάτι ματς, σαν κι αυτό με την Ξάνθη είναι που όλα αυτά λείπουν κι εκεί είναι που ένας προπονητής πρέπει να πάρει το πράγμα πάνω του.

Ο πρώτος σκόπελος είχε να κάνει με την ενδεκάδα. Ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν είχε παίξει επί Σάντος χωρίς Πάμπλο Γκαρσία και Βιτόλο ταυτόχρονα. Ο Χάβος έλυσε το πρόβλημα με ένα τρικ, οπισθοχωρώντας τον Ιβιτς πλάι τον Τσουκαλά και διατηρώντας τον Φωτάκη σε ένα ρόλο Σορλέν από δεξιά. Το σχήμα δεν έσκισε, αλλά δεν ήταν άσχημο κιόλας. Ο τραυματισμός του Φωτάκη και η είσοδος του Κουτσιανικούλη, κάνει τον Χάβο να στείλει (μετά από ένα πεντέλαπτο) τον Βιεϊρίνια στα δεξιά. Αποτέλεσμα; Το γκολ προέρχεται από το ρήγμα που προκαλεί ο Πορτογάλος από τα δεξιά. Μέχρι να καταλάβει και να προσαρμοστεί η άμυνα της Ξάνθης το 1-0 είχε μπει.

Στην επανάληψη βγαίνει όλη η κόπωση πνευματική και σωματική. Ο ΠΑΟΚ πιστεύει πως ότι κι αν γίνει το ματς θα λήξει 1-0. Σταδιακά, χάνει μέτρα στο γήπεδο. Το κενό του Γκαρσία αρχίζει να βγάζει μάτια. Η Ξάνθη νομοτελειακά ισοφαρίζει με τον μέγα τιμωρό του Δικεφάλου Πόι (έχει σκοράρει τρεις φορές απέναντι του) και ο Χάβος κοιτά τον πάγκο του. Σκαρφίζεται κάτι παράτολμο. Αν ήταν στις πρώτες του μέρες στον πάγκο δεν έπαιρνε τέτοιο ρίσκο, που εγκυμονούσε κινδύνους γιούχας. Τώρα όμως το έκανε. Αλλαγή στην αλλαγή ο (άοσμος, άνευρος, άνοστος) Κουτσιανικούλης, έξω και ο (κλαταρισμένος) Ιβιτς για να μπει ο Ζλάταν κι ο Μπαλάφας. Ο Μπαλάφας; Ναι, ο Μπαλάφας για να παίξει στον άξονα δίπλα στον Τσουκαλά! Ο ΠΑΟΚ ξαφνικά κάνει 5 φάσεις σε ένα πεντάλεπτο! Οι ψηλοί στα χαφ παίρνουν όλες τις μπάλες, ο Ζλάταν «γεμίζει» την περιοχή, ο «Σάλπι» απελευθερώνεται και οι φάσεις βγαίνουν βροχή. Μέχρι που... ο Χάβος δικαιώνεται. Ο Μπαλάφας εκμεταλλεύεται ένα πλεονέκτημα σε φάουλ στο κέντρο και αρχίζει να πλαγιοκοπεί (λέξη άγνωστη για αυτόν) από δεξιά. «Σπάει» τη μπάλα στον Ζλάταν, φεύγει σε θέση εξτρέμ (!), σεντράρει, ο Ζλάταν τσιμπάει με το «μυτάκι» και ο «Σάλπι» στην αδύναμη πλευρά στο πίσω δοκάρι, «φυσάει» τη μπάλα στα δίχτυα για το νικητήριο 2-1! Είναι δεδομένο ότι η φάση δεν δουλεύτηκε ποτέ στην προπόνηση. Αν όμως αυτό δεν είναι αυτό προπονητική παρέμβαση (και άστρο) σε ένα αγώνα, τότε τι είναι; Το σύνθημα «Φερνάντο... Χάβος» ακούστηκε και μετά το τελευταίο σφύριγμα. Οχι, κι άδικα...

ΥΓ: Στις αρχές της σεζόν 1996-97 ο Ρολφ Φρίνγκερ (πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ) αφήνει την Στουτγκάρδη για να αναλάβει την Εθνική Ελβετίας και η διοίκηση δίνει προσωρινά την ομάδα στον βοηθό του, μέχρι να βρει τεχνικό. Ο υπηρεσιακός με τα αποτελέσματα του γίνεται μετά από μερικούς μήνες μόνιμος και τελειώνει την χρονιά κατακτώντας το κύπελλο Γερμανίας! Την επόμενη χρονιά φτάνει ως τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και σήμερα στα 50 του είναι στο τιμόνι της Εθνικής Γερμανίας. Ιωακείμ και εκείνος (Γιόακιμ Λεβ), Ιωακείμ και ο Μάκης Χάβος! Βρε λες; 

πηγή sportday.gr(Σ.Μήλιος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου