Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΠΟΛΟΝΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Σύμφωνα με διάφορα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες ώρες, ο ΠΑΟΚ ενδιαφέρεται για τον Ρουμάνο προπονητή της Λανς Λάζλο Μπολονι.

Ο Μπόλονι, 58 ετών, με εξαιρετικό βιογραφικό τόσο σαν ποδοσφαιριστής, όσο και σαν προπονητής, απασχολεί ιδιαίτερα τους ανθρώπους τους ΠΑΟΚ, οι οποίοι έχουν καταλήξει στο όνομά του, καθώς συγκεντρώνει τα στοιχεία που έχουν θέσει ως προτεραιότητα, για τον προπονητή της επόμενης χρονιάς:
  1. Είναι Ευρωπαίος.
  2. Υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής.
  3. Έχει κάνει καριέρα στην Ευρώπη ως προπονητής
  4. Υπήρξε προπονητής στην εθνική ομάδα της χώρας του
  5. Έχει κατακτήσει τίτλους στην Ευρώπη και σαν παίκτης και σαν προπονητής, και το κυριότερο;
  6. Ασχολείται με νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές. 
Δημιούργησε τη Νανσί στη Λορένη, την ανέβασε κατηγορία και έδωσε την ευκαιρία στον νυν τεχνικό της Ουρουγουανό Πάμπλο Κορέα (τον ανακάλυψε ο ίδιος σε ταξίδι στην Ουρουγουάη με τον πρόεδρο της ομάδας) να την σταθεροποιήσει στη μεγάλη κατηγορία, να την βγάλει Ευρώπη και να κοντραριστεί με τη Σάλκε.

Πήρε πρωτάθλημα και συνολικά τρεις κούπες σε Πορτογαλία με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, πρωτάθλημα και τρεις κούπες σύνολο στο Βέλγιο με τη Σταντάρ συνεχίζοντας τη δουλειά του Πρεντόμ, πήρε τίτλο και με την Αλ Τζαζίρα σε επίσκεψη στον Κόλπο περισσότερο για τα χρήματα και λιγότερο για τη δουλειά, μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από την παραπαίουσα Μονακό το 2006.  

Φέτος ήταν στη Λανς απο την οποία αποχώεισε στην μέση της σεζόν.Ο Μπόλονι είναι από τους προπονητές που πέραν όλων των άλλων (πάντα με το σημειωματάριο, θυμίζει Μπένγκτσον στον πάγκο) αρέσκεται στη δουλειά με τους μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές, κάτι που ενδιαφέρει τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, άλλωστε είναι και οικονομικά χαλεποί καιροί που επηρεάζουν τις όποιες αποφάσεις.

Στη Λισσαβώνα προώθησε στην ενδεκάδα Ούγκο Βιάνα, Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρικάρντο Κουαρέσμα, δούλεψε πολύ με τις ακαδημίες, άλλωστε η Σπόρτινγκ είναι η μοναδική ομάδα από τις μεγάλες στην Πορτογαλία με πλούσιο φυτώριο, πανηγύρισε πρωτάθλημα και μάλιστα στην κυριαρχία της Πόρτο του πανούργου Πίντο Ντα Κόστα.

Στη Γαλλία με τη Ρεν, είχε βασικό τον Σέλστρεμ (στη λίστα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού), τον άπειρο τότε και άγνωστο Γκουρκίφ, ο οποίος από τη Βρετάνη μετακόμισε λόγω εκτυφλωτικής απόδοσης στο Μιλάνο, τον Φράι στην επίθεση (από τη Ρεν πήγε βασικός στη Ντόρτμουντ) και έφτιαξε ομάδα που έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο και βγήκε στην Ευρώπη μετά από 30 χρόνια με την 4η θέση στο πρωτάθλημα. Επίσης, η Ρεν ομάδα με ακαδημίες και φυτώρια και σκάουτερ μόνο στο Παρίσι 60!

Στο Βέλγιο βρήκε την πρωταθλήτρια ομάδα του Πρεντόμ, στηρίχτηκε σε Ντε Καμάργκο, Μποκανί, Βιτσέλ, έκανε δουλειά σε βάθος και πήρε τρεις τίτλους, ένα πρωτάθλημα και δυο σούπερ καπ.

Ο Μπόλονι είναι εξαιρετική περίπτωση προπονητή για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής που έγινε ένας επιτυχημένος τεχνικός…

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

1994–2000
Νανσί, Γαλλία άνοδος στην L1 1998

2000–2001
Εθνική Ρουμανίας

2001–2003
Σπόρτινγκ, Πορτογαλία, νταμπλ, σούπερ καπ

2003–2006
Ρεν, Γαλλία, 4η θέση L1, κορυφαία στην ιστορία της

2006
Μονακό, Γαλλία, έφυγε τον Οκτώβριο

2007–2008
Αλ Τζαζίρα, Τσάμπιονς Καπ

2008–2010
Σταντάρ Λιέγης, Βέλγιο, πρωτάθλημα, 2 σούπερ καπ

2010-2011
Λάνς, Γαλλικό πρωτάθλημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου