Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ VIDEO... ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΑΟΚ ΓΙΝΟΤΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!


Σαν σήμερα,17 χρόνια πίσω, στο “Παλατσέτο ντι Κιόρμπολα” της Τεργέστης. Εκεί όπου ο ΠΑΟΚ συγκλόνισε την Ευρώπη παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ και κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς απέναντι στην πανάκριβη ιταλική Στεφανέλ.

Mε τον προπονητή που έχει και σήμερα στον πάγκο του, τον Σούλη Μαρκόπουλο και παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς, ο ΠΑΟΚ έγραψε ιστορία ως η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε και δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο.
 
Στον πρώτο τελικό της 9ης Μαρτίου ο Δικέφαλος κατάφερε να νικήσει με διαφορά εννιά πόντων (75-66) στο φλεγόμενο Αλεξάνδρειο και είχε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την κατάκτηση του τροπαίου. Η ρεβάνς, όμως, μόνο εύκολη δεν θα ήταν, καθώς η Στεφανέλ των Μποντίρογκα, Φούτσκα, Τζεντίλε και Λάμπλεϊ αποτελούσε ένα υπολογίσιμο μέγεθος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο αγώνας στο “Παλατσέτο ντι Κιόρμπολα” ξεκίνησε στις 21.30. Για δύο ώρες ο ΠΑΟΚ έδωσε μία εκπληκτική παράσταση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας (25/26 βολές, 24/38 δίποντα, 9/11 τρίποντα) διέλυσε κάθε σύστημα του προπονητή της Στεφανέλ, Μπόγκνταν Τάνιεβιτς.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς με 30 πόντους, ο Γουόλτερ Μπέρι με 26 και 13 ριμπάουντ και ο Τζόν Κόρφας με 16 πόντους ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Τελικό σκορ: 91-100. Ο ΠΑΟΚ έβαζε στην τροπαιοθήκη του ένα δεύτερο ευρωπαϊκό Κύπελλο, μετά το “Κυπελλούχων” του 1991.
 
Οι συνθέσεις
Στεφανέλ: Μποντίρογκα 24, Τζεντίλε 23, Πιλούτι 13, Φούτσκα 9, Ντε Πολ, Λάμπλεϊ 18, Μποντέτο, Κανταρέλο 4, Καλαβίτα.
ΠΑΟΚ: Μπουντούρης 12 (2/2 τρίποντα), Πρέλεβιτς 30 (3/3 τρίποντα), Μπαλογιάννης, Κόρφας 16 (2/4 τρίποντα), Γαλακτερός 8 (2/2 τρίποντα), Σάβιτς 8, Μπέρι 26.


Αμέσως μετά την απονομή του τροπαίου, 30.000 φίλοι του ΠΑΟΚ κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο. Κάποιοι παράτολμοι ανέβηκαν στον Πύργο και έβαλαν τη σημαία του ΠΑΟΚ δίπλα στην ελληνική.
 
Το απίστευτο εκείνης της βραδιάς, ήταν ότι έκλεισε με αίμα και άγριες συμπλοκές στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Εκατοντάδες οπαδοί προσπάθησαν να προσεγγίσουν το αεροσκάφος που μετέφερε την αποστολή με το κύπελλο και τότε εμφανίστηκαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Δακρυγόνα, τραυματισμοί και συλλήψεις αμαύρωσαν τη μεγάλη γιορτή.

Σήμερα,ο παλαίμαχος σούτινγκ-γκαρντ και σημαία του «Δικεφάλου του Βορρά», Μπάνε Πρέλεβιτς, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra Fm για...

... το τι θυμάται πιο πολύ:

«Το δράμα της Ναντ το 1992 ήταν αυτό που μου έχει μείνει περισσότερο. Είναι δύσκολη αυτή η κατάσταση για κάθε αθλητή, αλλά πρέπει να βγαίνεις πιο δυνατός»

... την κατάκτηση του Κόρατς το 1994:

«Μέχρι τους τελικούς με τη Στεφανέλ, τα παιχνίδια που ήταν τα πιο σπουδαία ήταν εκείνα με τη Σκαβολίνι. Στο πρώτο μας είχαμε χάσει με 16 πόντους και όλοι μας είχαν ξεγράψει. Τελικά εμείς νικήσαμε με 38 πόντους και περάσαμε. Πήραμε φόρα και κατακτήσαμε το τρόπαιο».

... το αν εκείνη ομάδα ήταν η καλύτερη της Ευρώπης:

«Βάσει αγωνιστικής εικόνα και πορείας ήμασταν οι καλύτεροι της Ευρώπης εκείνη την πενταετία, αφού πηγαίναμε συνεχώς σε τελικούς, ενώ πήραμε και ένα πρωτάθλημα Ελλάδας».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου