Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΠΑΟΚ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!ΟΙ ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ...

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1965. Πρώτος αντίπαλος του «Δικεφάλου του Βορρά» η αυστριακή Βίνερ, με το παιχνίδι να λαμβάνει χώρα στο Καυταντζόγλειο Στάδιο και την ομάδα της Θεσσαλονίκης να νικά με 2-1. Ωστόσο το αποτέλεσμα στο εκτός έδρας παρθενικό παιχνίδι για τους Θεσσαλονικείς δεν είναι και το καλύτερο δυνατό μια και οι «Ασπρόμαυροι» γνωρίζουν την ήττα με 6-1.
Τα πιο σπουδαία παιχνίδια.
ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ
ΠΑΟΚ- Λιόν 4-0
Στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης (σ.σ του 3-3 στη Γαλλία) ο «Δικέφαλος» επικρατεί με το ευρύ 4-0 και στήνει το δικό του πάρτι. Με μια εντυπωσιακή εμφάνιση επικρατεί της Λιόν με 4-0 και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στους «8» του Κυπελλούχων. Τα γκολ σημείωσαν οι Παρίδης 25΄, 61',
Ασλανίδης πεν. 37΄ και Σαράφης 79.
ΠΑΟΚ- Μπαρτσελόνα 1-0
Το 1975 και δη στις 16 Σεπτεμβρίου οι «Ασπρόμαυροι» υποδέχονται στο σπίτι τους την Μπαρτσελόνα. Το γκολ του Κούδα στο 72ο λεπτό της αναμέτρησης δίνει τη νίκη στην ομάδα και το προβάδισμα ωστόσο η ρεβάνς δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή μιας και οι Θεσσαλονικείς ηττήθηκαν με 6-0 (!)
ΠΑΟΚ- Νάπολι 1-1
Το 1988 και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα για τον Α' Γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στη ρεβάνς του 1-0 της Ιταλίας. Το αποτέλεσμα ισόπαλο με τη μετέπειτα νικήτρια του θεσμού, μη μπορώντας ν'ανατρέψει το 0-1 του πρώτου αγώνα στην Ιταλία.
ΠΑΟΚ- Άρσεναλ 1-0
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1997 ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την μεγάλη Άρσεναλ. Σε μία Τούμπα που κοχλάζει ο «Δικέφαλος» νικά με 1-0 την αγγλική ομάδα χάρη σε γκολ του Κώστα Φραντζέσκου στο 61ο λεπτό και παίρνει προβάδισμα πρόκρισης για τον επαναληπτικό του Χάιμπουρι.
ΠΑΟΚ- Ουντινέζε 3-0
Μία από τις πλέον ιστορικές προκρίσεις είναι για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2000 απέναντι στην Ουντινέζε που την χρονική εκείνη περίοδο βρισκόταν στην 1η θέση του Καμπιονάτο. Στη κανονική διάρκεια του παιχνιδιού ο «Δικέφαλος του Βορρά» προηγείται με 1-0. Στην παράταση επικρατεί με 3-0 της ιταλικής ομάδας χάρη σε δυο γκολ του Καμπς και ένα του Φρούσου.
ΠΑΟΚ- Φενερμπαχτσέ 1-0
Αύγουστος του 2011. Έπειτα από τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ ο «Δικέφαλος» τίθεται αντιμέτωπος με την τουρκική Φενερμπαχτσέ για τα προκριματικά των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Το φαβορί οι Τούρκοι ωστόσο οι Θεσσαλονικείς έχουν άλλη άποψη. Κι αυτό διότι επικρατούν με 1-0 στην «φλεγόμενη» Τούμπα και παίρνουν κεφάλι για την πρόκριση. Στην Πόλη θα επικυρώσουν και με τη... βούλα την πρόκριση στήνοντας ένα μεγάλο πάρτι.
ΠΑΟΚ- Βιγιαρεάλ 1-0
Το προτελευταίο παιχνίδι στην Τούμπα για την Ευρώπη πριν από αυτό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν με την Βιγιαρεάλ. Η ίδια βρισκόταν στην τρίτη θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν πίσω από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης και ερχόταν ως φαβορί στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ όμως είχε άλλη γνώμη και υπέταξε το «Υποβρύχιο» με 1-0 χάρη σε γκολ του Αντρέ Βιειρίνια.
ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ
Λιόν- ΠΑΟΚ 3-3
Στις 24 Οκτωβρίου του 1973 ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται στη Γαλλία από την Ολιμπίκ Λιόν. Το παιχνίδι λήγει με 3-3 και είναι εντυπωσιακό και χορταστικό σε γκολ. Τα γκολ σημειώθηκαν από τους: Λακόμπ 10',
Ασλανίδης 44', Τερζανίδης 50',Ντιναλό 51',Ραβιέ 65',Σαράφης 81
Μπάγερν - ΠΑΟΚ 0-0
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ σεζόν 1983 - 1984: Στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ κληρώνεται με τη Μπάγερν Μονάχου. Το πρώτο παιχνίδι γίνεται στην Τούμπα με το τελικό αποτέλεσμα να είναι το 0-0. Η ρεβάνς στο Μόναχο έμοιαζε δύσκολη για τον ΠΑΟΚ, ωστόσο ο «Δικέφαλος» στέκεται όρθιος.
Τόσο το κανονικό παιχνίδι όσο και η παράταση λήγει με 0-0 με αμφότερες τις ομάδες να οδηγούνται στα πέναλντι και τους Θεσσαλονικείς να χάνουν  με 9-8. Ο ΠΑΟΚ όμως κερδίζει τις εντυπώσεις μιας και κοίταξε στα μάτια την μεγάλη Μπάγερν.
Μαλίν-ΠΑΟΚ O-1 
Στις 2 Οκτωβρίου του  1991,ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει μια από τις πιο δραματικές προκρίσεις στην ιστορία του, νικώντας εκτός έδρας τη Μαλόν με 1-0, χάρη σε γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη στο 86' και ανατρέπει το 1-1 του πρώτου αγώνα στην Τούμπα
Αρσεναλ - ΠΑΟΚ 1-1
Μια απ' τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του γράφει ο «Δικέφαλος» στην Αγγλία σε ένα παιχνίδι το οποίο μένει ανεξίτηλο στο μυαλό των οπαδών της ομάδας ακόμη και σήμερα.
Ο ΠΑΟΚ χάνει με 1-0, όμως η, στο 87ο λεπτό, ο Ζήσης Βρύζας με σουτ ισοφάρίζει σε 1-1, στέλνοντας την ομάδα στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και τους οπαδούς στα... ουράνια!
Λοκομοτίβ Τιφλίδας-ΠΑΟΚ 0-7
Ο ΠΑΟΚ πέτυχε το εκπληκτικό 7-0 επί της Λοκομοτίβ στην Τιφλίδα της Γεωργίας σημειώνοντας ρεκόρ στο «Μπορίς Μπαϊχάτζε» της πρώην ΕΣΣΔ. Ιστορική νίκη μιας και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ και κάθε άλλης ελληνικής ομάδας, εκτός κι εντός έδρας, σ' ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μπενφίκα-ΠΑΟΚ 1-2 
Η ήττα από τους Πορτογάλους με 2-1 στην Τούμπα, πείσμωσε τον «Δικέφαλο» ο οποίος... έφερε τούμπα τα δεδομένα της πρόκρισης.
Στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβώνας, με δυο εντυπωσιακές εκτελέσεις φάουλ των Μαραγκού και Σάμπρι, ο ΠΑΟΚ επικρατεί με το ίδιο σκορ και το παιχνίδι πηγαίνει στην παράταση και στα πέναλτι με τους Θεσσαλονικείς να χάνουν την πρόκριση με σκορ 4-1.
Άγιαξ-ΠΑΟΚ 1-1
Ο ΠΑΟΚ κληρώνεται με ένα από τα ιστορικότερα σωματεία στον κόσμο. Απέναντι στον Άγιαξ ο «Δικέφαλος» φέρνει ισοπαλία στο Άμστερνταμ (1-1), παιχνίδι στο οποίο προηγήθηκε χάρη σε γκολ του Βλάνταν Ίβιτς, έχοντας ως παρακαταθήκη το αποτέλεσμα. Στον επαναληπτικό της Τούμπας, ωστόσο το τελικό 3-3 δίνει την πρόκριση στην ολλανδική ομάδα με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Φενέρμπαχτσε- ΠΑΟΚ 1-1
Μετά τον Άγιαξ στον δρόμο του «Δικεφάλου» έρχεται η Φενερμπαχτσέ. Ο «Δικέφαλος» αποδυκνύεται... πορθητής της Πόλης μιας και με γκολ του Μουσλίμοβιτς λίγο πριν τη λήξη του αγώνα παίρνει την, παλληκαρίσια, πρόκριση στους ομίλους του «Γιουρόπα Λιγκ» και αφήνει εκτός διοργάνωσης την τουρκική ομάδα, βοηθώντας συνάμα την πατρίδα μας στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ.
Ντιναμό Ζάγκρεμπ- ΠΑΟΚ 0-1
Οι προκλήσεις των Κροατών με αποκορύφωμα την επίθεση στο πούλμαν των οπαδών του ΠΑΟΚ... φτιάχνουν την ομάδα του Χάβου η οποία... απαντάει εντός γηπέδου.
Ο «Δικέφαλος» στέκεται όρθιος και δεν βολεύεται μόνο με την ισοπαλία παρά το γεγονός πως αυτή του δίνει την πρόκριση. Οι παίκτες το χαν υποσχεθεί άλλωστε πως πάνε στο Ζάγκρεμπ μόνο για την νίκη! Το γκολ του Σαλπιγγίδη χαρίζει τη νίκη στην ομάδα του Χάβου και οι «Ασπρόμαυροι» προκρίνονται στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου